Jedna kanadská noc, která změní úplně všechno

Praha - Na obrazovky prvního programu České televize přichází dnes příběh nazvaný Kanadská noc. Scenáristka Hana Cielová se nechala inspirovat skutečnou událostí, jejímž základem je ztráta syna. Režisér Zdeněk Zelenka zpracování krutého období překonávání tragédie postavil především na hereckých výkonech Viktora Preisse a Dagmar Havlové v rolích rodičů.

Do skutečné události, která se v různých podobách stala mnohým rodičům, vnesla scenáristka nezbytnou míru autorské fabulace. „Hned po prvním přečtení mě zaujala neobvyklost hlavní zápletky. Vycítil jsem šanci vyprávět emotivně silné drama ze současnosti. Se scenáristkou jsme napsali pět verzí scénáře. Hlavně jsme se snažili vyhnout sentimentu. Cílem bylo natočit příběh obrazově, s minimem dialogů. Kanadská noc totiž není nějaká televizní inscenace, je to klasický nízkorozpočtový film natočený po záběrech na filmovou surovinu,“ upozorňuje v rozhovoru pro ČT24 režisér Zdeněk Zelenka.

„Je to natolik autentický příběh, že to člověka chtě nechtě zatíží a práce na filmu byla opravdu náročná,“ poznamenává Viktor Preiss. V roli matky se na televizní obrazovky vrací Dagmar Havlová. Na její výkon budou zřejmě diváci právem zvědaví.

„S Dagmar jsem pracoval naposled před třinácti lety. Pro mne to vždycky byla výtečná herečka. Musím říct, že ta role byla i pro ni celkem výjimečná, protože hrát postavu od civilní polohy až po tu vrcholně expresivní je velmi obtížné. Sám jsem byl zvědavý, jak si s tím oba poradíme. Byl jsem překvapen tím, nakolik Dáša za ta léta vyzrála v ohromně emocionální herečku. Myslím si, že diváci budou jistě překvapeni, v jaké poloze se Dagmar Havlová nyní představí,“ uzavírá režisér.

Kanadská noc

ČT 1, 20:00 - hrají: D. Havlová, V. Preiss. F. Cíl, J. Grafnetr, T. Voříšková a další. Scénář H. Cielová. Kamera K. Faireisl. Režie Z. Zelenka

Vydáno pod