Večerníček poprvé popřeje dobrou noc z Chaloupky na vršku

Praha – V chaloupce na vršku žije řezbář se třemi dětmi – Mařenkou, Andulkou a Honzíkem. Spolu s nimi tam po třináct večerů mohou bydlet i děti u televizních obrazovek. Chaloupka na vršku je totiž název nového večerníčku, který se bude od 12. prosince vysílat vždy na ČT 1 od 18:45.

Režisérkou, výtvarnicí a autorkou námětu je Šárka Váchová. Její jméno znají diváci pohádek na dobrou noc ze seriálu Vánoční koledy, na nějž volně nový večerníček navazuje, a také z večerníčku Šibal, k němuž vytvořila výtvarné návrhy.

„Nový večerníček chce dětem názorně ukázat celoroční cyklus, jednotlivá období, jak jdou za sebou – jaro, léto, podzim, zima. Děj se odehrává v podhorské vesničce na konci 19. století. Kořeny pohanských a křesťanských zvyků se tady prolínají tak, aby byly malým divákům srozumitelné. Přála jsem si také, aby děti pochopily, jak vznikaly lidové písničky a naučily se je. Vycházím ze zkušenosti, že já sama jsem si hodně zapamatovala z toho, co jsem četla a viděla právě v dětství,“ říká Váchová.

V prvním z příběhů se děti pilně připravují na svátek Tří králů, který jim trochu zamotá svěcená křída a také koza. V dalších dílech se ve vsi slaví Masopust s průvodem maškar, děti prožívají vynášení Smrtky, připravují se na Velikonoce a na Vánoce. Děti se mohou těšit například na díly Jak odletěly čarodějnice, Jak se pomlázky ztratily nebo Jak se Andulka bála smrtky.

Večerníček Chaloupka na vršku natočila Česká televize. Ke spolupráci na literárním scénáři si režisérka přizvala Pavla Cmírala. Animátory jsou David Filcík a Jan Smrčka. Autorkou loutek je Šárka Váchová. O životě v chaloupce a ve vsi vypráví Ladislav Mrkvička, hlasy postavičkám propůjčili například Magda Reifová, Dana Syslová nebo Otakar Brousek. Hudbu složil Petr Skoumal. Více o Chaloupce na vršku

  • Chaloupka na vršku autor: ČT, zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/574/57348.jpg
  • Chaloupka na vršku autor: ČT, zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/574/57350.jpg