Osudové osmičky v ČT: Česká křídla nad Sionem

Praha - V rámci cyklu Osudové osmičky připravila Česká televize dokumentární film o podílu Československa na vzniku židovského státu před šedesáti lety a jeho odkaz pro dnešek. Odvysílá ho 11. prosince od 20:00. Česká křídla nad Sionem natáčel štáb ČT v Česku i v Izraeli s pamětníky historických událostí, kteří pak v dalších desetiletích až po dnešek zažili celou řadu dalších válek a teroristických útoků. A to proto, že většina z nich už po první válce o nezávislost v Izraeli zůstala.

Dramatický vznik židovského státu po 2. světové válce má své kořeny už na konci prvního století našeho letopočtu. Židé tehdy podlehli římským legiím a od té doby žili téměř dvě desetiletí ve vyhnanství. Znovuzrození židovského státu se jim podařilo v roce 1948, kdy vyhráli v arabsko-židovském konfliktu.

Davidovy hvězdy na československých křídlech

Zásluhu na vítězství mělo také Československo. A to nejen vyslovením souhlasu v OSN či uznáním židovského státu mezi prvními státy světa, ale také konkrétní a významnou pomocí v jeho samotných začátcích. Byly to československé zbraně a izraelští vojáci vycvičeni v Československu, kteří uhájili Izrael v první válce o nezávislost před útokem arabských zemí.

Během roku 1948 Československo tajně dodalo izraelské armádě 300 tun výzbroje a více než sto stíhacích letounů. K vítězství Izraele ve válce o nezávislost zásadně přispěla také československá letadla Avie S 199. V podstatě šlo o německou ukořistěnou stíhačku messerschmitt. Československá letadla označená Davidovými hvězdami zastavila postup egyptských vojáků na Tel Aviv. „Zalekli se, že Izrael má najednou své vlastní letectvo,“ vysvětluje Aleš Knížek, spoluautor dokumentu.

V roce 1949 přestalo Československo i celý komunistický blok Izrael podporovat. Sovětský svaz se svými spojenci začal naopak dodávat zbraně arabským zemím.

Silné osudy těch, kteří žijí stále v napětí

Izraelští vojáci dodnes vzpomínají na Československo a rekapitulují své životní příběhy, jejichž rozhodující etapa se začala odvíjet právě na československých letištích a výcvikových střediscích.

Jejich osudy jsou silnou výpovědí, kterou dodnes poznamenává každodenní přítomnost napětí v tomto konci světa. „Všichni prošli koncentračními tábory, někteří sovětskými gulagy. Jejich osudy jsou neuvěřitelné,“ říká o izraelských vojácích jeden z tvůrců dokumentu Jiří Reichel.

A tak není divu, že na otázku o vlastní budoucnosti neodpovídají většinou optimisticky. Neočekávají totiž, že v dohledné době hrozby válek či teroristických útoků v jejich regionu skončí.

  • Pomoc Izraeli v roce 1948 autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/570/56952.jpg
  • Z filmu Česká křídla nad Sionem autor: ČT, zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/569/56872.jpg
Vydáno pod