Samizdatové Vokno je kompletně dostupné na internetu

Praha - Kdysi nejznámější undergroundový kulturní časopis Vokno je k dispozici v elektronické verzi. Na stránkách Výboru na obranu nespravedlivě stíhaných www.vons.cz/vokno je možné číst všechna čísla časopisu, který vycházel v letech 1979 až 1989. Časopis s podtitulem "pro druhou a jinou kulturu" patřil spolu s Revolver Revue k nejvýznamnějším samizdatovým tiskovinám. Zanedlouho po revoluci z ekonomických důvodů přestal vycházet.

Časopis začal vycházet v roce 1979 jako zpravodaj kulturního undergroundu, který se formoval kolem skupiny The Plastic People of The Universe. Vydával jej signatář Charty 77 František Stárek.  
 

Ke stažení je zdarma k dispozici všech 14 samizdatových čísel časopisu Vokno. Jejich elektronická verze byla připravena ve spolupráci s knihovnou Libri prohibiti, kde jsou uloženy originály. Webové stránky VONS vznikly v rámci grantového projektu, který mapuje dějiny této nezávislé iniciativy.

„První řadu jsme dělali tematickou, každé číslo mělo nějaké meritní téma - muziku, literaturu, výtvarné umění a další,“ vzpomíná Stárek. V roce 1981 byl spolu s Ivanem Jirousem, Michalem Hýbkem a Jiřím Fričem zatčen a odsouzen k nepodmíněným trestům odnětí svobody.

Po návratu z vězení obnovili činnost. „Ta druhá řada se stala takovou maticí undergroundovou, dělali jsme už řadu knížek a také učebnice pro naši bytovou univerzitu,“ říká Stárek. Postupně začal vycházet bulletin Voknoviny, který ve větším nákladu přinášel zprávy o aktuálním dění. V roce 1987 byl natočen i první videomagazín Vokna. Redakce také pořádala výstavy, přednášky a koncerty. V roce 1989 byl Stárek spolu s manželkou Ivou Vojtkovou opět zatčen a odsouzen v jednom z posledních politických procesů v tehdejším Československu ke dvěma a půl roku vězení.