Symphony Gala: Karlu Svobodovi k narozeninám

Praha - Největší hity Karla Svobody, které napsal pro známé zpěváky, televizi, film a muzikál, zazněly Smetanovou síní Obecního domu. V symfonické úpravě hrál Český národní symfonický orchestr, vedený šéfdirigentem Liborem Peškem, například Lady Carneval, Včelku Máju nebo melodie z muzikálu Dracula. Uvedl to nejznámější, co Karel Svoboda zkomponoval, ale v novém aranžmá. Koncert zaznamenával Český rozhlas a odvysílá ho ve 20:00 na druhý svátek vánoční.

Koncert s názvem Symphony Gala připravil jako poctu k nedožitým sedmdesátým narozeninám skladatele jeho dlouholetý spolupracovník Jiří Paulů.

„Hudba je skvěle zaranžovaná, dělá mi radost. Je vidět, že je to hudba pro velké orchestry,“ domnívá se šéfdirigent Libor Pešek. „Máme dvě směsi písní - Draculu a filmové melodie - a v každé této skupině je mnoho zajímavých skladeb,“ prozradil o koncertu, na němž vystoupila také sopranistka Eva Urbanová. Beze slov zazpívala například upravenou píseň z Noci na Karlštejně.

„Musím říci, že mě výsledek překvapil. Muzikanti k skladbám přistupovali s mírnou skepsí, ale nakonec jsme byli nadšeni my i diváci,“ uvedl po koncertě ředitel orchestru Jan Hasenöhrl.

Od Gotta až po Draculu

Sedmdesáté narozeniny by Karel Svoboda oslavil 19. prosince. Nedožil se jich ale, zemřel v lednu 2007 - ve svém domě v Jevanech spáchal pravděpodobně sebevraždu vlastní zbraní. Svoboda byl aranžér populární i filmové hudby a skladatel.

Od roku 1968 úzce spolupracoval s Karlem Gottem. Byl také autorem písní pro většinu známých domácích interpretů populární hudby (vedle Karla Gotta také pro Evu Pilarovou, Petru Janů, Hanu Zagorovou, Helenu Vondráčkovou nebo Václava Neckáře a další). K jeho nejznámějším melodiím bezesporu patří Lady Karneval, Láska bláznivá nebo Čau lásko. Jeho hudba doprovází i mnohé filmy a televizní seriály: Tři oříšky pro Popelku, Noc na Karlštejně, Co takhle dát si špenát atd. Také je autorem hudby k muzikálu Dracula a Monte Christo.