Originální český průvodce New Yorkem čekal na vydání 40 let

Praha - Unikátní ilustrovaný průvodce New Yorkem, který v 60. letech vytvořili výtvarník Vladimír Fuka a publicista Zdeněk Mahler, vychází poprvé až v těchto dnech. Tvůrcům se podařilo zachytit nebývalým způsobem duch města; po Fukově emigraci však Státní bezpečnost nařídila zničit všechny výtisky a publikace se dnes dostává na pulty díky jedinému výtisku, který se zachoval u Zdeňka Mahlera.

„Koupili jsme si ´walkie-talkie´, malé vysílačky, a na kilometr jsme si říkali, co kdo vidí,“ vzpomíná Mahler. Dodává, že Vladimír Fuka byl v té době již těžce nemocný, což bylo jedním z důvodů, proč se rozhodl v roce 1967 pro emigraci do USA. 

První podoba knížky, nazvané jednoduše ´New York´, vznikla na objednávku nakladatelství Albatros už v roce 1964. Fuka o politický azyl požádal poté, co byl průvodce vytištěn, ale ještě nebyl v distribuci. „Běžel jsem do výtvarné redakce a vzal jsem si nátisky archů. Doma jsem si sestavil původní maketu, dal jsem ji do skříně a skoro jsem na ni zapomněl,“ vzpomíná Mahler. Až letos zanesl maketu na popud svého vnuka do nakladatelství Albatros, které s vydáním ihned souhlasilo.

Publikace oproti původnímu vydání zaznamenala jedinou změnu - místo pro název nejvyššího mrakodrapu je vynechané z jiného důvodu. „Tehdy tam bylo volné políčko pro Světové obchodní centrum, které se právě stavělo. Dnes je tam z pietních důvodů,“ vysvětluje autor. Kniha vychází ve stejné grafické úpravě.

Malíř, knižní grafik a ilustrátor Vladimír Fuka, jeden z nejvýznačnějších představitelů českého moderního umění 50. a 60. let, se narodil v roce 1926 v Písku a zemřel v roce 1977 v New Yorku. Stal se známým především díky svému kreslířskému talentu, který uplatnil zejména při úpravě a ilustracích literárních děl nejvýznačnějších domácích i světových autorů.

New York
Zdroj: ČT24