Železné město Vítkovice se stalo památkou evropského dědictví

Ostrava - Bývalý průmyslový areál dolních Vítkovic, přezdívaný Ostravské Hradčany, se dostal jako první ze čtyř českých památek na vznikající seznam Evropského kulturního dědictví. Strojírenská společnost Vítkovice v den výročí 180 let od založení převzala prestižní známku Evropské dědictví od ministra kultury Václava Jehličky. Připravovaný projekt evropského dědictví by měla schválit Evropská unie během příštího roku.

„Na toto ocenění jsme velmi hrdi. Je to zcela zásadní věc, neboť tato známka, oproti UNESCU, je opravdu známkou moderní. Unikátní je, že při posuzování se přihlíží k celému komplexu ukazatelů, jako je využití, historie i vývoj objektu. Bereme to také jako ocenění pětileté práce, kdy jsme pracovali na projektu nového využití Vítkovic, které dnes již neoznačujeme za Ostravské Hradčany, ale za Nové Vítkovice,“ prohlásil generální ředitel Vítkovice a.s. Jan Světlík.

Eva Dvořáková z Národního památkového ústavu upozornila: „Trend oživování starých průmyslových závodů je v západní Evropě velmi aktivní a atraktivní. Vítkovice jsou naše největší národní památka a představuji si, že tento projekt ji natolik zviditelní, že bude atraktivní i pro svět. Doufejme, že momentální situace povede k nastartování nového využití průmyslových objektů i v této aglomeraci a nejenom zde.“

Soubor evropských kulturních památek chce EU vytvořit po vzoru UNESCO, které ve svém seznamu zahrnuje památky z celého světa. Podle ministra Jehličky ale nemá nový unijní projekt konkurovat světovému kulturnímu dědictví. „Oproti UNESCO nedbá evropský projekt až tak úzkostlivě na ochranu památek. Orientuje se spíš na jejich rozvoj a význam pro Evropu,“ dodal ministr.

Ostrava je podle Jehličky hlavním městem industriálního dědictví v ČR. „V minulosti jsme chápali památky pouze jako hrady, zámky a historická města. Na rozdíl od Evropy jsme zanedbávali průmyslové dědictví. Proto jsme se rozhodli, aby k nejvýznamnějším evropským památkám patřily také staré Vítkovice,“ řekl Jehlička.

Je připraven projekt pro využití celého areálu 

Na 253 hektarech nedaleko středu Ostravy by mělo vzniknout kulturně-společenské centrum s vědeckými pracovišti, vysokoškolským areálem nebo veřejným sportovištěm. Projekt s názvem Nové Vítkovice by měl stát až 60 miliard korun. Na obnovu památkově chráněných budov v dolní oblasti chce firma získat 560 milionů Kč právě od ministerstva kultury. První oživeným objektem by měla být VI. energetická ústředna, ve které vznikne vzdělávací centrum Svět techniky.

K evropskému kulturnímu dědictví budou patřit

například francouzské opatství Cluny, studentské koleje v Madridu, zámek Wawel v polském Krakově nebo rodné domy Pucciniho, Verdiho i Rossiniho v Itálii. Mezi další navrhované památky v Česku patří centrum Zlína, zámek Kynžvart a Vysoká u Příbrami.

Projektu evropského kulturního dědictví dali v listopadu zelenou ministři kultury členských zemí EU. Nyní se jím bude zabývat Evropská komise, která by měla celý projekt institucionalizovat. Definitivní schválení projektu čeká unii zřejmě ve druhé polovině roku 2009 za předsednictví Švédska.

Dobová fotografie areálu Vítkovic
Zdroj: ČT24
Vydáno pod