Cenu NG 333 přinesl Marku Kvetánovi blikající koberec

Praha - Cenu Národní galerie - NG 333 - si dnes z Veletržního paláce domů odnese Marek Kvetán, jednatřicetiletý slovenský umělec, za své dílo Koberec. Sám oceněný ho označil za "hravou věc, do které nedával žádné životní pravdy". Cena je určena mladým umělcům do 33 let, ve finále bylo jedenáct mladých autorů, jejichž díla představí výstava v prostorách Národní galerie. Oceněné dílo se stane součástí sbírky NG a vítěz získává odměnu 333 tisíc korun. "Zčásti půjde na splacení nějakých dluhů, zčásti na tvorbu a možná i na dovolenou na Kanárech," uvedl vítěz, na co se peníze chystá použít.

Kvetánovo dílo Koberec je podle poroty mimořádným spojením konceptuálního přístupu a využití nových médií. „Je to dílo konceptuální, ale zároveň koncept by neměl smysl v umění, kdyby nebylo také imaginativní,“ dodal předseda devítičlenné odborné poroty a ředitel Sbírky moderního a současného umění Národní galerie Tomáš Vlček.

„To dílo je nepochybně zajímavé tím, že pracuje s naprosto jednoduchými prostředky, takže vlastně působí jednoduše, a zároveň komplikovaně, trochu provokativně a trochu tajemně,“ doplnil ho ředitel NG a zároveň jeden z porotců Milan Knížák.

Pro světelnou instalaci Koberec použil Kvetán perský koberec vyráběný pro zavedené řetězce výrobců nábytku a vybavení pro domácnost. Doplnil ho o 1 200 diod, které se za doprovodu arabského popu v nečekaných intervalech rozblikají. Svítí zeleně, červeně a modře. „Toto je úplně hravá věc. Žádný hluboký koncept a nějaké životní pravdy jsem do toho nedával,“ řekl Kvetán.

Finalistů soutěže bylo jedenáct. Kromě Marka Kvetána ještě Martin Káňa, Luděk Míšek, skupina Neue Kontextual, Jan Synek, Barbora Tichá, Benedikt Tolar, Teri Varhol (Tereza Vogelová), Vladimír Véla, Jan Vlček a Vlasta Žáková.

První byli Ztohoven

Prvním vítězem soutěže se vloni stala skupina Ztohoven se svým dílem Mediální realita. Zaznamenává akci, při níž se skupina napojila na televizní kamery přenášející v České televizi online záběry z přírody a do éteru pustila záznam simulovaného atomového výbuchu.

V době přebírání ceny ale skupina již byla za svoji akci trestně stíhaná, členové skupiny se dodnes soudí. Rada pro rozhlasové a televizní vysílání navíc za stejný čin udělila třem členům skupiny pokutu po 50 tisíci korunách.

Vydáno pod