Festival Reset nabízí politicky korektní mluvící stroj

Praha - V galerii CIANT začal druhý blok festivalu digitální kultury, který nabízí výstavu, přednášky a dílny. Na přehlídce nazvané Reset se veřejnost seznámí s možnostmi digitálních technologií v tvorbě současných umělců. Festival se koná vždy tři dny během října, listopadu a prosince, hvězdou listopadové části je německý umělec Michael Markert se svou instalací Proslov. Ta umožňuje každému návštěvníkovi vyzkoušet si pronést státnický projev, a to "se vším všudy".

Markert se zaměřuje se na programování a elektroniku, dlouhodobě se zabývá zvukovými rozhraními a specializuje se na programování interface pro hudbu a simulaci řeči. Pro pražskou výstavu připravil českou verzi své instalace. Uživatel svou gestikulací může ovlivňovat proslov, který vzniká v reálném čase.

„Vycházím ze skutečného proslovu a ze statistických analýz, která slova přicházejí po kterých. Na základě vaší přítomnosti a pohybů se vytváří nový proslov,“ vysvětluje Markert. Návštěvník si může vybrat například Baracka Obamu, anglickou královnu či Adolfa Hitlera. Česká verze programu nabídne Miroslavu Němcovou či Janu Bobošíkovou.

Projekt kriticky nahlíží na řeč politiků, tradičně zamlžující a překrucující fakta a mínění. Návštěvník galerie může zažít tento způsob exprese imitováním postojů a gest. Užitím náhodných algoritmů vznikají absurdní tvrzení, která posilují vědomí o prázdných frázích a klišé skrytých v nelogických vyjádřeních. Výstava potrvá do 14. prosince.

V úterý 25. listopadu bude mít Markert přednášku Historie a utopie mluvících strojů a strojů na mluvení. Na stejný den pořadatelé festivalu připravili dílnu s názvem Mechanické chování, jejímž cílem je pokusit se mechanizovat pohyb jejích účastníků, zkusit si, jaké je to být strojem.

Festival digitální kultury pořádá Mezinárodní centrum pro umění a nové technologie (CIANT) ve své galerii v Křížkovského ulici na Žižkově. Součástí festivalu je pokračování cyklu klubových večerů Evolution Nights, zaměřených na aktuální trendy v elektronické hudbě.