Odcházení odešlo na Slovensko. I s Havlem

Bratislava – Na prknech Slovenského národního divadla se v sobotu večer objeví bývalý český prezident Václav Havel. První slovenská scéna totiž uvede jeho hru Odcházení a Havel se jejího premiérového uvedení u našich východních sousedů účastní. Slovenské národní divadlo mohlo být prvním divadlem na světě, které by Odcházení uvedlo. Havel mu ji nabídl v době, kdy vyjednávání o jejím uvedení v českých divadlech vypadalo neúspěšně. Vedení divadla se ale nechtělo vzdát stanoveného plánu sezony.

Exprezidentova zatím poslední hra se tak objeví na slovenském jevišti až po uvedení v Praze, Londýně a Varšavě. Nebude to jeho první kus, po kterém Slovenské národní divadlo sáhlo – před čtyřiceti lety uvedlo Zahradní slavnost a Vyrozumění. Stejně jako předchozí Havlovy hry i Odcházení přeložil Milan Lasica. Režie se – stejně jako v minulosti – ujal Petr Mikulík.

Na jevišti se objeví i další známé tváře a jména. V hlavní roli Viléma Riegra, kancléře na konci kariéry, se představí Marián Labuda. Ten po středeční generálce srovnával svou postavu z Havlovy hry s postavou kontroverzního prezidenta slovenského státu Josefa Tisa, kterou nedávno hrál ve velmi úspěšném představení nazvaném prostě Tiso.

„Při studování této role i role Tisa člověk narazí na text, který je jako cizí jazyk,“ uvedl Labuda. Podle jeho slov jde o řeč, kterou se vyjadřují politici a kterou dokážou lidi vždy „oblbnout“.

Postavu kancléřovy družky napsal Havel na tělo své manželce Dagmar Havlové. Na slovenské scéně ji ztvární Zuzana Kocúriková.

Během představení mluví k hercům i divákům sám Havel, častuje je sebeironickými komentáři. „Přišlo mi to vtipné a inspirativní,“ prozradil Richard Stanke, který prý měl před Havlem trému, a to hlavně poté, co viděl dokument Občan Havel.

„Stal se světovou osobností a přitom si zachoval smysl pro sebeironii,“ doplnil dramaturg národního divadla Martin Porubjak, jenž je Havlovým přítelem už od mládí. Havel podle něj zůstal skromným člověkem a tolerantním autorem.