Knihy, které spisovateli Mannovi ukradli nacisté, dostali jeho potomci

Curych/Mnichov - Mnichovská státní knihovna stále ještě přechovává knižní svazky, které uloupili nacisté. Od roku 2003 je ale vrací do rukou jejich majitelů. Potomkům Thomase Manna teď do Švýcarska dovezla desítky knih z majetku slavného spisovatele. Umístěny budou v curyšském archivu, kde Mannův životní příběh připomíná jeho psací stůl, násady nebo kalamáře. Nyní přibude i 72 knih, které 75 let ležely v útrobách mnichovské knihovny, evidované jako anonymní dar.

Necelých osmdesát knih je ale jen zlomkem majetku, který nacisté zabavili v roce 1933 v mnichovském domě Thomase Manna. V té době se už spisovatel skrýval ve Švýcarsku - včasný útěk jemu i jeho židovské manželce zachránil život. O tři roky později zbavilo hitlerovské Německo Mannovu rodinu občanství a tím i možnosti cestovat.

Pomoc přišla z Prahy. „Edvard Beneš vybavil celou rodinu československými pasy, s nimi pak mohla utéct do Ameriky,“ potvrzuje vnuk spisovatele Frido Mann. Sám se narodil v americkém exilu. O své rodině říká: jsme Švýcaři, Američané a také Češi.

Jeho dědeček, laureát Nobelovy ceny, se po skončení druhé světové války vrátil do Švýcarka, kde v roce 1955 zemřel.

Vydáno pod