Pojďte s námi za betlémy

Praha – Betlémy z perníku, papíru, malované na skle i vyřezávané jsou od čtvrtka vystaveny v Nejvyšším purkrabství Pražského hradu. Výstava už potřetí představuje několik desítek betlémů z dílen starých i současných betlemářů, včetně vzácných unikátů. K těm patří například model keramického betlému z 30. let minulého století navržený původně pro katedrálu sv. Víta nebo replika staré jesličkové loutkové hry, která publikum bavila před více než sto lety.

Z pěti desítek exponátů, které budou k vidění do 4. ledna, tvoří přibližně polovinu vzácné historické práce. K nejzajímavějším betlémům v purkrabství patří:

Model betlému pro Chrám sv. Víta – návrh „Českých jeslí“ byl schválen v roce 1938, jeho autorkou je Helena Johnová. Práce na originálu přerušila druhá světová válka a nástup komunistů v roce 1948. Rozměrné, téměř dokončené dílo se posléze ztratilo. Jedinou připomínkou záměru je tento model.

Jesle k vidění – bylo napsáno na poutači, který zval v druhé polovině 19. století Pražany k návštěvě loutkového představení o narození malého Ježíška. Na výstavě je provedena malá rekonstrukce takové scény s dobovými loutkami.

Tradici stavění betlémů má na svědomí František z Assisi. V roce 1223 ho italský šlechtic Giovanni di Velita pozval, aby strávil Vánoce na jeho panství. František se rozhodl, že zobrazí výjev narození Ježíše. Vybral si jeskyni, kterou upravil jako kapli a pozval tam na 24. prosince místní vesničany. U jesliček obklopených oslíkem a telátkem sloužil kněz mši.

Podle tradice byla tato událost nejen prvním betlémem, ale byla tu prý poprvé sloužena i půlnoční mše. Jesličky se jako zobrazení narození Krista v Betlémě rychle rozšířily jako vánoční zvyk po celém tehdejším křesťanském světě díky františkánům.

„betlémský“ tip na Vánoce v galerii

Galerie Slováckého muzea v Uherském Hradišti uspořádala výstavu betlémů z Česka, Polska a Slovenska. Výstava Vánoce v galerii představuje betlémy, „jak jste ještě neviděli“, třeba přes televizní obrazovku. K vidění jsou ale i klasické: nejstarší exponát pochází z roku 1943 z dílny nejstaršího žijícího českého výrobce betlémů Antonína Jařabáče z Příbora. Expozice potrvá do konce roku.

  • Betlém autor: Ivo Mičkal, zdroj: Agentura Schok http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/535/53494.jpg
  • Slovácká svatá rodina autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/490/48996.jpg