Pavlásková a Boučková točí film o zemském ráji na pohled

Praha – Všední a zároveň nevšední osud Marty, jejích dvou dospívajících dcer a jejich tatínků je námětem scénáře spisovatelky Terezy Boučkové. Děj začíná v roce 1968, v předvečer sovětské okupace Československa, a končí pronásledováním kolem Charty 77. Jde o autenticky vyprávěný příběh z nedávné minulosti, který by měl zaujmout dramatem, ale i rozveselit a dojmout. Režisérkou mrazivé komedie Zemský ráj to napohled je Irena Pavlásková.

Natáčení začalo koncem září v Chorvatsku. Premiéra je stanovena na 17. listopad 2009. Nejde o termín možná zcela náhodný, protože děj snímku se dotýká událostí, jejichž vyústěním byla sametová revoluce.

Po podepsání Charty 77 odjíždí rozvedený manžel Martin se svou novou ženou do emigrace, zatímco navenek nehrdinská, apolitická Marta zůstává se svými dvěma mladičkými dcerami v Československu. Boučková se ve svém scénáři snažila zachytit příběh lidí, kteří hledali svůj způsob, jak přežít pokud možno slušně v situaci, do níž se ne vlastní vinou dostali.

Tvůrci doufají, že snímek by mohl přesvědčivě a s nadhledem předvést mladé generaci diváků, pro které je toto období už jen mlhavou legendou, jak se žilo normální české rodině v časech „státu dělníků, rolníků a pracující inteligence“.

Ve filmu hrají například Vilma Cibulková (Marta), Miroslav Etzler, Ondřej Vetchý, Jan Hartl nebo Bára Seidlová.