Polsko poprvé zhlédlo Havlovo Odcházení, kritici drama chválí

Varšava - Polští divadelní kritici lákají na inscenaci nové hry Václava Havla Odcházení do varšavského divadla Ateneum. Vyzdvihují autorovu ironii a humor a připomínají úspěch, s nímž se setkala dřívější díla bývalého českého prezidenta. Havel spolu s řadou polských osobností se dnes osobně zúčastnil premiéry Odcházení v polském hlavním městě. Bývalý český prezident po skončení hry prohlásil, že byl s polskou inscenací spokojen.

Příběh o odchodu jednoho a příchodu druhého politika k moci nastudovala Izabella Cywińská. Hra uvede oslavy 80. výročí existence divadla Ateneum. „Vždycky mě zajímala politika a Odcházení je souhrnem politických zkušeností naší generace. Samozřejmě zkušeností viděných v křivém zrcadle,“ řekla režisérka.

Hra je podle Cywińské Polákům zpracováním postkomunistických zážitků blízká. „Ale měla by být srozumitelná i pro lidi s jinými zkušenostmi. Člověk na každém místě zeměkoule si může stejně hluboce zamilovat moc a stejně těžce se s ní loučit,“ vysvětlila.

Návrat Havla do divadla po dvaceti letech hodnotí polské deníky jako podařený. „Nejnovější hra Havla patří k jeho nejlepším dílům. Imponuje jednoduchostí, s jakou představuje komplikovanou válku o moc a naplňování ambicí,“ napsal Jacek Cieślak v deníku Rzeczpospolita. „Kromě lehké formy mě nejvíce zaujal odstup bývalého českého prezidenta od sebe samého,“ uvedl.

„Odcházení je velmi dobrým dílem,“ napsal v listu Gazeta Wyborcza divadelní kritik Janusz Majcherek. „Zaskočí svěžestí a komikou chytře ukrytou pod melancholií, za čímž stojí vlastní zkušenost autora,“ doplnil.

Odborníci se shodují, že ve hře lze najít ozvuky Čechovova Višňového sadu i Shakespearova Krále Leara. A zdůrazňují, že téma Havlových děl přes změnu politického systému zůstává aktuální - je jím podle nich problém války o zachování vlastní identity.

Polská veřejnost se s Havlovými dramaty setkala už v listopadu 1981. Lidové divadlo tehdy uvedlo Audienci, Vernisáž a Protest. Po prosincovém vyhlášení výjimečného stavu v Polsku však musely být hry z programu staženy. Na scénu se vrátily v roce 1989.

Světová premiéra Odcházení se uskutečnila 22. května v pražském Divadle Archa

První zahraniční premiéra hry se konala v září v londýnském divadle Orange Tree za přítomnosti autora a provázely ji spíše rozpačité reakce.

Slovenské národní divadlo v Bratislavě ohlásilo premiéru Odcházení s Mariánem Labudou v hlavní roli na 22. listopad. Německá premiéra je plánována na březen 2009 v Cáchách.

Vydáno pod