Nekorunovaný král elektronické hudby Jean Michel Jarre potěšil Pražany

Praha - V téměř komorním duchu rozjel svoji hudební show v O2 Areně francouzský hudebník a multiinstrumentalista Jean Michel Jarre. Bez velkých světelných efektů a laserových kouzel připomněl loňské 30. výročí svého debutového a zároveň průlomového počinu s názvem Oxygene. Jeho vydání si musel hudebník tvrdě vybojovat, nakonec vyšlo odvážných 50 tisíc kopií. Dodnes se prodalo 15 milionů kusů této desky.

„O koncert byl velký zájem, bylo plno. Samotný hudebník podotkl, že k Československu měl vždy vřelý vztah. Když totiž desku Oxygene v 70. letech vydal, první ohlasy k ní přišly z Československa a ostatních zemí bývalého východního bloku,“ přiblížila koncert redaktorka ČT Petra Schubertová v pořadu Události v kultuře.

Hudebník se skladbu pokusil realizovat na původních analogových klávesových nástrojích. Jedním z vrcholů vystoupení bylo skladatelovo hypnotické sólo na nejstarší elektronický hudební nástroj theremin.

Ačkoli Jarre před koncertem avizoval, že by rád zahrál Oxygene celé, nakonec hrál v O2 Areně jen první díl z roku 1977. Druhý nezazněl údajně proto, že ho komponoval už na nástrojích nové generace. Vystoupení nebylo však jen vzpomínkou. Jarre obohatil původní skladbu o improvizace a nová spojení. Nadšení diváci si vděčně zavzpomínali (Jarreho generace), ti mladší zase bez výhrad přijali melodie, které slýchali ve svém dětství.

Za svoji hudební kariéru prodal Jean Michel Jarre na 60 milionů desek, a stal se tak nejprodávanějším francouzským hudebníkem v historii.