Česká RAPublika – film o hip hopu a českosti

Praha - První celovečerní film o českém hip hopu bude do kin uveden 27. listopadu pod názvem Česká RAPublika. Podle tvůrců nejde o žádnou zprávu o stavu celé místní scény, ale děj se soustředí na tři rappery, jejichž tvorba autory zaujala, protože je otevřená a plná experimentů. Protagonisty jsou rappeři Orion ze skupiny PSH, Hugo Toxxx a James Cole ze skupiny SuperCrooo.

Ve snímku režiséra Pavla Abraháma se objevují další představitelé hiphopové scény Indy, DJ Wich, LA4, Vladimir 518 i členové komorního tria. „Snažíme se ve filmu přemosťovat vzájemně nesourodé světy. Někdy se to daří více, někdy méně a někdy také vůbec,“ uvedl režisér Abrahám.

Hana Hegerová:

„Je to velmi osvěžující film, necítím z něho žádnou subkulturu, ale současnou muziku.“

Film obsahuje i část, která je založena na vzájemném potkávání obyvatel České RAPubliky se staršími a jinak uvažujícími obyvateli České republiky, jako je třeba profesorka lingvistiky, matriční úřednice či náhodní pražští chodci nebo i Hana Hegerová, která s rappery dokonce nazpívala společnou skladbu. Se spoluprací souhlasila, přestože jí rappeři upozornili, že pro sprosté slovo nejdou daleko.

Rapper Orion uvedl, že film neobsahuje žádná rapová klišé, má vtip a „švejkovskou českost“.