Výstava Albrecht z Valdštejna a jeho doba mění svou podobu

Praha - Na poslední tři týdny na stávající výstavě přibude téměř dvacítka nových exponátů. Potěší zejména milovníky chladných zbraní, tedy mečů, dýk nebo kordů.

V doplněné expozici budou podle tiskového tajemníka Kanceláře Senátu Petra Kostky exponáty od soukromých sběratelů, kteří je nabídli po zahájení valdštejnské výstavy. Doplní je zbraně ze sbírek Vojenského historického ústavu. Právě tento ústav je spolu se Senátem a Národním muzeem pořadatelem výstavy o Valdštejnovi ve Valdštejnské jízdárně.

Tato výstava je ojedinělá mimo jiné svým rozsahem. Organizátorům se podařilo svézt do Prahy stovky uměleckých děl, zbraní i dalších předmětů, které jsou od dob třicetileté války roztroušeny jako válečná kořist po celé Evropě. Expozice bourá představu o tom, že Valdštejn byl pouze vojevůdce z období třicetileté války. Představuje tohoto vévodu také jako státníka, stavitele, diplomata a mecenáše. Nezapomíná ani na Valdštejnovy souputníky a nabízí pohled i na každodenní život v první polovině 17. století.
Valdštejnská výstava, kterou navštěvuje téměř tisíc lidí denně, bude otevřena do 2. března. Kvůli velkému zájmu byla totiž proti původním plánům o dva týdny prodloužena.

Vydáno pod