Cena Jiřího Ortena doputuje K moři Petry Soukupové

Praha - Cenu Jiřího Ortena pro autora mladšího třiceti let převezme dnes odpoledne na Staroměstské radnici studentka scenáristiky a dramaturgie na FAMU Petra Soukupová (*1982). "Přirozená obratnost vyprávění, 'prosté' a čisté prezentování klíčových témat i tragických dějových zlomů staví tuto prózu do první kategorie české literatury," napsala porota o její knize K moři.Soukupové próza zachycuje životní příběh několika hrdinů, obyčejných lidí formálně propojených rodinnými vztahy, avšak lidsky vzájemně velmi vzdálených. Jejich příběhy se naplno a autenticky protnou pouze jednou - při víceméně náhodně vzniklé prázdninové cestě k moři.

Cena Jiřího Ortena byla založena v roce 1986 na podporu nezávislé vědy, umění a vzdělání s cílem oceňovat autory publikující v samizdatu. Dnes je určena pro autory, kterým nesmí být v době ukončení díla více než 30 let a jejich dílo nesmí být v době nominace starší pěti let. Cenu organizuje Mladá fronta, partnerem je Hlavní město Praha. To přispívá do soutěže finanční částkou pro vítěze - Petra Soukupová si letos převezme 50 tisíc korun.

Mladé autorce, jejíž prvotina byla navržena na Magnesii Literu za prózu, konkurovali ještě dva kandidáti na cenu Jiřího Ortena. Porota zvažovala také prozaický debut Báry Gregorové Kámen - nůžky - papír a poemu Ondřeje Macury Indicie. Nakonec se ale přiklonili K moři Petry Soukupové.

Porota o knize K moři:

Próza Petry Soukupové překvapila zdánlivou jednoduchostí a přímočarostí stylovou. Zatímco v první a poslední třetině románu se rozprostírá vyprávěný čas do desetiletí, uprostřed stojí zásadní zpomalení toku prózy - vyprávěný čas náhle vnímáme po minutách v rámci jediného týdne. Přirozená obratnost vyprávění, „prosté“ a čisté prezentování klíčových témat i tragických dějových zlomů staví tuto prózu do první kategorie české literatury.

Soukupová se tak večer zařadí mezi předešlé laureáty ceny - Michala Viewegha, Terezu Boučkovou, Petra Borkovce, Jaroslava Rudiše nebo Petru Hůlovou a Jonáše Hájka.

Ještě jedna cena

Zároveň s Cenou Jiřího Ortena se budou na Staroměstské radnici předávat Výroční ceny Mladé fronty za rok 2007:

Překlad z cizojazyčné literatury: Jiří Hanuš za překlad knih Umírající zvíře a Sabbathovo divadlo od Philipa Rotha; první kniha pojednává o stárnoucím kritikovi a pedagogovi Davidu Kepeshovi, známém propagátorovi sexuální revoluce; ve druhé knize vytvořil Roth postavu stárnoucího chlípníka Sabbatha.

Původní česká tvorba: J. S. Kupka za knihu Krvavé jahody; Skutečný osud Věry Sosnarové, která byla po druhé světové válce odvlečena z Československa a prožila 19 krutých let v sovětských vězeních a gulazích.

Česká populárně-naučná literatura: Martin Dubánek, Jan Lakosil, Pavel Minařík za knihu Utajená obrana železné opony; první zpracování dějin pečlivě utajeného systému opevnění československých západních hranic v letech 1945-1964.

Dětská literatura: Dora Dutková za ilustraci knihy Tři tucty bajek a jedna navrch; autor knihy Arnošt Vít se rozhodl dětem přiblížit vybrané bajky a převyprávět je do krátkých, svižně a vtipně napsaných útvarů.

Výtvarný přínos: Milan Jaroš za grafické ztvárnění edice Moderní světová literatura.

Vydáno pod