Muzeum v Olomouci: Luk a lyra a dalších 200 exponátů

Olomouc/Kroměříž - Poklady z arcidiecézních sbírek kroměřížského zámku - obrazy Tiziána nebo van Dycka, mince arcibiskupů, rukopisy Mozarta či Beethovena - se od 6. 11. do 1. 2. pyšní Muzeum moderního umění v Olomouci. Na výstavě Luk a lyra je k vidění přes dvě stovky exponátů ze 135 tisíc, které tvoří jedinečnou sbírku Arcidiecézního muzea Kroměříž.

„Myšlenka výstavy je zobrazení tisíce let kulturní kontinuity, která se koncentrovala právě v okolí olomouckého biskupství a arcibiskupství,“ říká o výstavě ředitel Arcidiecézního muzea Pavel Zatloukal. „Výstava se snaží mapovat nejpodstatnější ideové a duchovní střety, které se odehrály od antiky po polovinu 19. století,“ doplňuje ho muzejní správce obrazů Ondřej Zatloukal.

Výstava Luk a lyra v olomouckém muzeu chce návštěvníkům představit průřez všemi sbírkami Arcidiecézního muzea v Kroměříži, které jsou nashromážděny v kroměřížském zámku, nejen těmi, které mohou návštěvníci běžně vidět. Jádrem olomoucké expozice je bezpochyby malířská sbírka - Tizian, Lucas Cranach nebo Anthonis van Dyck.

Nejpočetnější část kroměřížských sbírek pak představuje zámecká knihovna. „Knihy jsou neobyčejně nádherně vybaveny dobovými rytinami, grafikami. Pro knihomoly je to přímo pastva,“ tvrdí Pavel Zatloukal.

Podobně obsáhlý jako knižní je i hudební archiv, reprezentativní charakter má také sbírka mincí a medailí. Posledním sbírkovým okruhem je mobiliární fond zahrnující nábytek, stolovací soupravy, profánní i liturgické textilie a lovecké zbraně a trofeje.