Bryan Talbot zhlédl originály Octobriany

Praha - Výstavu BIMBA - dobrodružství Bohumila Konečného v Obecním domě v Praze navštívil v sobotu 8. listopadu významný světový výtvarník a scenárista Bryan Talbot, autor i u nás vydaných knih Dobrodružství Luthera Arkwrighta a Srdce Impéria. Bryan Talbot je jedním z těch, kteří v 70. letech uvěřili v pravost Octobriany.

Předobraz Octobriany, původní komiksová postava Amazona, se zrodil v polovině 60. let v hlavě Petra Sadeckého, tehdejšího přítele malíře Bohumila Konečného, který je jejím výtvarným autorem. Petr Sadecký v roce 1967 s torzem komiksu emigroval. Bojovnici Amazoně přikreslil na čelo rudou hvězdu a vytvořil z ní ženu Velké říjnové revoluce, bojovnici za pravé ideály komunismu - Octobrianu. Mystifikační kniha Petra Sadeckého "Octobriana a ruský underground" vyšla v roce 1971 v Londýně a setkala se s velkým úspěchem. Obdivoval ji i David Bowie, na paži si ji nechal vytetovat hudebník Billy Idol.

Bryan Talbot postavu Octobriany použil ve svém kultovním komiksu Dobrodružství Luthera Arkwrighta. Nyní se po letech dozvěděl pravé pozadí celé kauzy a zhlédl originály hrdinky Amazony alias Octobriany. Prohlídkou strávil téměř dvě hodiny, výstavou ho provedl její kurátor Jan Hosnedl.

Bryan Talbot zapsal do knihy hostů:

„Excellent exhibition! Bryan Talbot, Suderland, UK“.

Do knihy hostů pak Talbot zapsal: „Excellent exhibition! Bryan Talbot, Suderland, UK“.

Na odpolední přednášce v pražském klubu NOD/Roxy (v rámci festivalu Komiksfest) pak při předání cen před zaplněným sálem vzpomněl na tuto první známou „českou“ komiksovou postavu - Octobrianu.

Vydáno pod