Odešla Mama Africa

Řím - Krátce po koncertu v Itálii se zastavilo srdce jihoafrické zpěvačce a bojovnici proti apartheidu Miriam Makebové, známé jako Mama Africa. Zemřela ve věku 76 let. Mama Africa je vůbec první zpěvačkou černé pleti, která byla oceněná prestižní cenou Grammy - v roce 1965 ji převzala společně s dalším umělcem tmavé pleti Harrym Belafontem.

Makebová se narodila 4. března 1932 černošským rodičům v Johannesburgu. Mezinárodní věhlas si získala už v roce 1959 účinkováním v jihoafrické skupině Manhattan Brothers během turné ve Spojených státech.

Makebová se angažovala v hnutí proti tehdejší politice apartheidu v Jihoafrické republice a režim jí v roce 1960 odebral občanství. Po vystoupení před OSN v roce 1963, kdy promluvila o existenci apartheidu v J.A.R., jí byl nadále zakázán návrat do země a její nahrávky se nesměly v její rodné zemi prodávat.

V roce 1968 se provdala za známého politického aktivistu Stokely Carmichaela. Roku 1973 se rozhodla odstěhovat do Guinei, v 1987 se přesunula do Bruselu, kde se objevila po boku Paul Simona, který měl v té době turné po Evropě s názvem Graceland.

Do JAR se Makebová vrátila až v roce 1990, když tamější úřady propustily z vězení Nelsona Mandelu, budoucího jihoafrického prezidenta. O šest let později umělkyně vydala desku nazvanou Homeland (Vlast), kterou dala najevo radost, že se mohla vrátit do své rodné země.

Filmové role a ocenění Miriam Makebové:

Hrála ve filmu Sarafina (1992), dokumentárním snímku Amandla!: A Revolution in Four-Part Harmony (2002), získala taktéž několik ocenění: Mírová zlatá medaile Otto Hahna (2001), Polar Music Prize (2002) - cena za výjmečný přínos pro mír a mezinárodní porozumění.

Vydáno pod