Cenu za nejlepší film Famufestu dostala Bába

Praha - Festival, který každoročně představuje novou tvorbu studentů FAMU, se konal od čtvrtka v Divadle Archa. Diváci jeho prostory po celé čtyři dny plnili do posledního místa. Pořadatelé při závěrečném večeru rozdali celkem 15 cen a dvě čestná uznání. Cenu za nejlepší film letošního Famufestu dostala studentka čtvrtého ročníku katedry režie pražské filmové fakulty Zuzana Kirchnerová. Její dvacetiminutový snímek Bába dostal i cenu za režii hraného filmu."Nejvíce se v mém filmu řeší mezigenerační vztahy mezi babičkou a její vnučkou, která se u ní už nechce starat. A jsou to vztahy syrové," říká režisérka vítězného snímku Zuzana Kirchnerová. Její film byl vybrán do české sekce festivalu Prague Shorts. V příštích dnech se bude promítat v kině Světozor.

Zuzana Kirchnerová již absolvovala Právnickou fakultu Univerzity Karlovy. Během studia na FAMU už natočila řadu krátkých filmů, její zatím poslední snímek vypráví o soužití mladého člověka s blízkým příbuzným, který se zpět do rodiny dostává ve stáří a nemoci.

Za režii dokumentárního filmu dostala Cenu Václava Táborského Rozálie Kohoutová se snímkem Velmistr. „Umožňuje jiný pohled než hraný film, může být alternativní a je i méně nákladný,“ vypočítává vítězka, proč si zvolila dokument.

„Trend na FAMU je intermediální a audiovizuální tvorba. Letos na Famufestu zvítězily paradoxně věci, které byly natočené z velké části na film.“

/Tomáš Hrubý, ředitel festivalu/ 

Jako nejlepší film prvního ročníku porota odměnila snímek Pět měsíců a tři dny autora Víta Zapletala. Za nerealizované scénáře dostali čestná uznání Štefan Titka (Cesta) a Petra Soukupová (Plamen a vrána). Dvě ceny, za zvuk a režii animovaného filmu, si odnáší snímek Chybička se vloudí.

Cenu za nejlepší střih porota udělila Vladimíru Turnerovi za snímek O mediální realitě, který zachycuje známou akci skupiny Ztohoven. Ta se loni napojila na přenos České televize z horské přírody a pustila do éteru simulovaný jaderný výbuch. Za tuto akci jsou dnes členové umělecké skupiny souzeni, dostali ale za ni jako za výtvarné dílo s velkým společenským rozměrem ocenění od Národní galerie v Praze.

Oceněni byli dnes v Arše i studenti fotografie nebo produkce. V programu festivalu se vedle studentské tvorby objevila i předpremiéra jednoho dílu z nového dokumentárního cyklu Zlatá šedesátá, který pojednává o zlaté éře československého filmu. Uvedeny byly i filmy z nedávného festivalu dokumentů v Jihlavě.

Z Famufestu
Zdroj: ČT24