Sametový festival aneb S podzimem sny o jaru

Brno - Sametový festival jako součást Zipp - česko-německých kulturních projektů bude zahájen 8. 11. diskusí s VÁCLAVEM HAVLEM - v tzv. KABINETU HAVEL. Rozhovor povede redaktorka Lidových novin Renata Kalenská v prostorách Divadla Husa na provázku. Hlavní programovou část festivalu tvoří představení, která vznikla v rámci projektu 68/89 -Divadlo. Doba. Dějiny., který se u příležitosti čtyřicátého výročí roku 1968 soustředí na kulturní a sociální hnutí konce šedesátých let. Spojuje historiky a umělce z Německa, České republiky a Slovenska a volí přístup, který odkrývá tehdejší události a následující dění v jejich komplexnosti a rozporuplnosti.

Sametový festival aneb S podzimem sny o jaru je koncipován jako otevřená divadelní akce, ve které se neustále prolínají období let 68 / 89 - sny s realitou, utopie s demagogií, divadelní představení s koncerty, diskuse s výstavami, úhly pohledu českých a německých pamětníků let 68/89 s mladými studenty. Dramaturgie festivalu vycházela ze snahy propojit různé umělecké osobnosti z české i německé strany, jejichž výpověď vzniká na hranicích žánrů a umožňuje navázání dialogu mezi jednotlivými umělci.

Divadlo Archa (Praha) téma zpracovává formou tragické operety Exit 89 - (Horor s lidskou tváří). Divadlo Kampnagel (Hamburg) naopak používá v inscenaci Všechno je jinak (Utopická vzpomínka) postupy dokumentárního divadla v kombinaci s filmovou koláží.

Divadlo Husa na provázku uvede poprvé první dva díly projektu Perverze v Čechách (Lásky jedné plavovlásky aneb Příběh ze 60. let, Cirkus Havel aneb My všichni jsme Láďa) reflektující období pražského jara 68 až k podzimu 89 skrze filmový scénář Miloše Formana a scénickou koláž z dramatické tvorby Václava Havla.  

Téma festivalu bude dále rozvíjeno v podobě tzv. normalizační redakce - VELVET PRESS neboli tvůrčí dílny, která by se měla pokusit vytvořit artefakty témat transformace 1968 / 1989. Ve foyer divadla vznikne svobodný prostor pro vyjádření názorů, jehož východiskem je současná situace mladé generace v odlesku slávy dějin let ´68 a ´89.

Doprovodný program Sametového festivalu tvoří zejména happeningové akce, založené na hledání tzv. „společné sdílené minulosti“ - ZEĎ, TRABANT SJEZD, filmové projekce SPŘÍZNĚNI VOLBOU, MALÁ, VELKÁ ZEĎ, koncerty - SENOR DEPRESSIVO, METEOR Z PRAHY, ECHT!, STEREO TOTAL, scénická čtení - IN DER NEUEN WELT Z. Senocaka a Terezy Brdečkové, atd.

Na nádvoří divadla vznikne u příležitosti festivalu artefakt inspirovaný berlínskou zdí. Už nyní zdobí nádvoří trabant, automobil, který je pro divadelníky jedním ze symbolů normalizace. Daleko více vozidel této značky se v okolí brněnské scény objeví 15. listopadu. Husa na provázku totiž svolala sjezd trabantistů. „Pozvali jsme majitele trabantů nejen z Česka, ale i z Německa, snad je k nám pustí počasí,“ doufá dramaturgyně Barbara Vrbová.

Z inscenace Divadla Husa na provázku
Zdroj: ČT24/DHNP
Vydáno pod