Adriena Šimotová dostala Cenu od Vladimíra Skrepla

Praha - Novou cenu pro umělce starší 35 let dostala dnes při druhém ročníku jejího udílení výtvarnice Adriena Šimotová (82). V prostorách Karlín Studios se stala laureátkou Ceny od Vladimíra Skrepla, ten byl totiž jejím prvním nositelem a cena v každém dalším ročníku nese jméno jejího předešlého laureáta. Jako symbol ocenění převzala i sadu práškových pigmentů, což je její "pracovní nástroj". Ocenění je aktivitou sdružení Umělec má cenu.

S nápadem oceňovat umělce starší 35 let přišli mladí kurátoři a umělci proto, že drtivá většina cen udílených v oblasti výtvarného umění je určena mladým lidem. Věková hranice, kdy se mladí aktivně podílejí na životě umělecké scény, je stále nižší a mladá generace na sebe strhává stále více pozornosti. Nová cena by měla především vyjadřovat dík mladších autorů za inspiraci a vliv, který na ně jejich starší kolegové, často jejich učitelé, měli. Vladimír Skrepl převzal vloni Cenu od Jiřího Kovandy, který byl symbolickým garantem prvního ročníku.

Jak se hlasovalo:

  • Sto kritiků, kurátorů, publicistů i umělců z celé ČR, kteří ještě nedosáhli věkové hranice 35 let, nominovali po dvou jménech.
  • Ze součtu došlých hlasů vzešla šestice finalistů, v níž vedle Šimotové byli ještě Josef Bolf, Milena Dopitová, Igor Korpaczewski, Ján Mančuška a Václav Stratil.
  • Konečný verdikt vynesla porota ve složení Jana Kalinová, Martin Kohout, Jiří Skála a Kateřina Tučková.

Adriena Šimotová, která v srpnu oslavila 82. narozeniny, patří k nejvýraznějším osobnostem současného českého výtvarného umění a je pojmem i v evropském kulturním povědomí. Její tvorba úzce souvisí s jejím životním osudem. Odráží osobní zkušenosti, radosti, ale i prožité tragédie.

Ještě v 60. letech se zabývala i krajinou, definitivně se ale přiklonila k figuře. V 70. letech opustila klasickou malířskou techniku, přešla k instalacím a prostorovým realizacím. Pracuje s textilem i papírem, který prořezává, muchlá, drásá a tvaruje. Vznikají tak křehké papírové sochy - obtisky tváře, dlaní, chodidel i celého těla a závěsné reliéfy, které se skládají z mnoha vrstev průsvitného nebo karbonového papíru.

V roce 2005 dostala Cenu ministerstva kultury za přínos v oblasti výtvarného umění. Francie ji jmenovala rytířem Řádu za umění a literaturu.