Štětcem a mačetou dobývá Amazonii Jan Dungel

Praha - Česká televize dnes na druhém programu ve 20 hodin uvede pozoruhodný dokumentární přírodopisný snímek Štětcem a mačetou zachycující několikatýdenní výpravu expedice Maturaca, jejímž cílem bylo najít přirozené říční propojení veletoků Amazonky a Orinoka. Iniciátorem výpravy, byl český přírodovědec, malíř, grafik a ilustrátor Jan Dungel, který v povodí Amazonie pracuje a tvoří téměř dvacet let. Snímek, který vznikl za přispění České televize získal cenu poroty na mezinárodním festivalu Tourfilm.

Dokument, který režíroval další člen expedice Vladimír Šimek, kromě zaznamenání složitostí a strastí při objevování míst, na které lidská noha ještě nešlápla, předkládá i portrét zajímavé osobnosti Jana Dungela. „V mé profesionální kariéře malíře zvířat pro mne byla určující práce pro UNESCO v Paříži. Pod vedením zkušeného antropologa a výjimečného muže Jana Jelínka jsem měl možnost poprvé na vlastní kůži zakusit, co obnáší dlouhodobý pobyt a malování v terénu. Zcela jsem omezil cestování do jiných koutů světa a zaměřil veškeré úsilí na malování zvířat zejména v oblasti Amazonie. Za ptáky se plahočím po strmých úbočích andských pralesů. Stejně nadšeně, jako se umíněně vracím na stále stejná místa, objevuji nové kouty jihoamerického kontinentu, které mne znovu a znovu hypnotizují svou nepopsatelnou krásou panenské a nenarušené přírody,“ přibližuje své pocity Jan Dungel.

Vzrušující záznam cesty, kdy účastníky čekalo snad na každém kroku nějaké nemilé překvapení i nebezpečí, je prokládáno zasvěceným komentářem hlavního protagonisty. „Sice se nepodařilo to celé proplout, ale byla nově nalezena cesta, kterou možná indiáni před dávnými staletími proplouvali z Amazonky na Orinoko,“ hodnotí expedici geograf a hydrolog Univerzity Karlovy Bohumír Jánský.

Dungel odhaluje divákům svou fascinaci divokou přírodou a zároveň přibližuje svoji volnou malířskou tvorbu, která se na rozdíl od víceméně realistické malby zvířat přibližuje minimalistické abstrakci.

Ke své cestovatelské vášni malíř dále říká: „Panenská místa v divočině mi stále berou dech svým monumentálním prostorem, nespoutanou divokostí…a právě zde, kde zvědavost velkých papoušků ara dosud vítězí nad plachostí, zažívám to, co se svými kresbami snažím zachytit: intimní setkávání se zvířaty v jejich přirozeném prostředí.“

Jan Dungel - Vystudoval biologii, nicméně po krátkém působení v Biofyzikálním ústavu Akademie se rozhodl pro kariéru umělce na volné noze. Spolupracuje s divadly, muzikanty, architekty, nevyhýbá se ani komerčnímu designu, ovšem ve své volné tvorbě a zejména při ilustrování knih je mu hlavní inspirací příroda. Dosud ilustroval na čtyřicet knih pro děti a také beletrii, nejraději se však věnuje knihám o zvířatech. Mnohé z nich byly publikovány v České republice, ale také v Německu, Holandsku, Anglii, Francii, Polsku. V roce 1992 svými ilustracemi doprovodil etologickou knihu Zdeňka Veselovského „Chováme se jako zvířata“, která pak byla Ministerstvem kultury a Památníkem Národního písemnictví v každoroční soutěži oceněna titulem „Nejkrásnější kniha roku“. V roce 2002 byl „Atlas ptáků české a slovenské republiky“ (J. Dungel, K. Hudec, Academia 2001) nominován na prestižní cenu Magnesia Litera v kategorii populárně naučných knih.

Vladimír Šimek - Původním povoláním fotograf. V současné době se více věnuje kameře a režii dokumentárních filmů. Od roku 1995 se zaměřuje zejména na oblast Latinské Ameriky. Ve spolupráci se svou ženou Kamilou Šimkovou - Broulovou publikuje fotografie z cest v řadě českých periodik. V koprodukci s Českou televizí vytvořil množství dokumentárních filmů, především pak cyklus České stopy … ve světě. Cílem seriálu je přiblížit lidem v Čechách osudy krajanů, kteří se proslavili ve světě, ale v jejich rodné zemi se o nich ví jen velmi málo. Výstava fotografií České stopy na březích Amazonky byla vybrána Ministerstvem zahraničních věcí, aby v roce 2003 a 2004 reprezentovala Českou republiku po světě.

  • Jan Dungel autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/484/48349.jpg
  • Jan Dungel autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/484/48347.jpg