Exit 89 - Opereta v barvách Ein Kessel Buntes

Praha - U benzinové pumpy na osmdesátém devátém kilometru dálnice D1 nedaleko Humpolce, poblíž místa, kde v roce 1992 tragicky havaroval Alexander Dubček, se shodou okolností sejde šest lidí. Jejich osudy zachycuje dvojjazyčná tragikomická opereta Exit 89, která má dnes premiéru v Divadle Archa. Její uvedení zároveň odstartuje podzimní akce česko-německého projektu Zipp.

„Je to taková historická sonda ze současnosti v barvách Ein Kessel Buntes. Herci, situace, aranže by měly působit fragmentárně, zároveň se ale celé dotvářet v hlavě diváka - podobně jako se dějiny utváří v hlavách lidí podle toho, co kde zaslechli,“ říká k inscenaci Jiří Havelka. Právě on v Arše režíruje hru, jejímiž autory jsou Jaroslav Rudiš a Martin Becker. Jejich dvojjazyčná inscenace bude kromě Prahy uvedena také v Brně, Hamburku a Berlíně.

Tato místa jsou místy, kde bude v rámci projektu Zipp probíhat česko-německé setkávání, které se odráží i v Exitu 89. „Je to příběh o lásce a trochu i nenávisti, jak jsou i ty česko-německé vztahy trochu napínavé a oscilují mezi dvěma póly. Myslím, že jeden bez druhého nemůžeme žít, zároveň ale mezi námi bylo vždycky určité napětí,“ domnívá se Rudiš.

Projekt Zipp

je pokračováním bilaterálních programů Spolkové kulturní nadace SRN se zeměmi východní Evropy, konkrétně Polskem a Maďarskem. Pod hlavičkou projektu Zipp realizují česko-němečtí partneři v roce 2008 a 2009 projekty v oblasti divadla, filmu nebo soudobých dějin. Tématy jsou napětí mezi roky 1968 a 1989, Kafka, Světy života a Utopie moderny: Zlín.

Vedle Exitu 89 se premiéry dočkají v rámci projektu Zipp další dvě divadelní představení. Všechno bude jinak uvádí hamburské divadlo Kampnagel, v berlínském divadle Sophiensaele inscenují představení Nico - ledová sfinga.

Exit 89
Zdroj: ČT24/Zipp