Cinka Panna hraje na housle

Praha - Cinka Panna je název nového slovenského filmu i jméno nejslavnější romské primášky, která žila v 18. století. Její život příliš zmapovaný není, filmaře ale inspiroval k celovečernímu snímku. Známých faktů se stejně ne vždy drželi, nabídli svůj pohled na její příběh. "Nechtěli jsme to přecpat informacemi, je tam velký kus romantiky," uvedl scénárista a producent Ľubomír Slivka.

Cinka Panna byla první houslistka, která se prosadila v tradičně mužské profesi. Proslavily ji smutné, tahavé melodie. S kapelou, kterou vedla v mužském oblečení s fajfkou v ústech, prošla celé Uhersko. Její umění obdivoval lid i šlechta.

Její příběh se stal inspirací pro písně i divadelní hry. V Gemeru (dnes okres Rimavská Sobota), v její rodné obci, se pořádají od roku 1970 festivaly hudby, písní a tanců, čerpající z její tvorby.Filmaři jejím prostřednictvím chtějí oslovit nejen Romy. „Ukázat jim, že se dá žít s ambicí, růst duševně, růst pro určitý cíl,“ vysvětluje Slivka.

Film se točil na Slovensku, v Čechách a Maďarsku. Ve snímku hrají samozřejmě Romové, hlavní role ale režisér Dušan Rapoš svěřil profesionálním hercům. „Je to pěkné romantické drama, které vychází ze skutečných událostí. Ale není třeba podceňovat i ten emancipační aspekt, že v 18. století se jedna žena takto prosadí a ještě ke všemu je Romka,“ říká o filmu například Zuzana Kronerová, která hraje věštkyni.

  • Film ve slovensko-česko-maďarské koprodukci; podílela se na něm i ČT
  • Režie: Dušan Rapoš
  • Hrají: Anna Gurjiová, Zuzana Kronerová, Martin Dejdar či Jozef Vajda
  • Ve slovenských kinech od 23. října, v českých začátkem příštího roku