Ruský divadelník Oleg Tabakov převzal v Praze čestný doktorát

Praha - Slavný ruský herec, režisér a pedagog Oleg Tabakov převzal dnes čestný doktorát, který mu udělila Divadelní fakulta AMU za mimořádné mezinárodní zásluhy o rozvoj divadla a pro jeho blízký vztah k české divadelní kultuře. "Tabakov je jeden z nejlepších pedagogů, kteří dnes v různých koutech světa pomáhají mladým lidem kultivovat jejich herecký talent," uvedl profesor DAMU Jaroslav Vostrý v návrhu na udělení titulu.

Katedra činoherního divadla pod vedením Jana Buriana navázala s Olegem Tabakovem dlouhodobou spolupráci jako s hostujícím profesorem a od roku 2004 vede na DAMU herecký workshop. „Se mnou život nekončí, chci, aby pokračoval prostřednictvím mých žáků,“ říká ruský herec.

V Praze Tabakov pobýval na konci 60. let, kdy působil v Činoherním klubu. Velký úspěch slavil v roli Chlestakova v Revizorovi. „Vzpomínám na to s něžností a smutkem, doufám, že jsme alespoň zanechali malinkou stopu a trochu napomohli zničení socialismu s lidskou tváří,“ uvedl po převzetí ocenění.

Přežít v „nelidském socialistickém experimentu“ mu prý pomohla láska - k divadlu, rodičům, ženám, a také vztah s publikem. Pouto mezi hercem a diváky označil Tabakov za podobné lásce. Pokud nedojde po prvním setkání k rozčarování, mají diváci i herec touhu vidět se znovu a jejich vztah se postupně stává silnějším.

Kdo je Oleg Tabakov

  • Narodil se v srpnu 1935 v bývalém Sovětském svazu
  • Vytvořil přes 200 divadelních, filmových, televizních a rozhlasových rolí a režíroval více než 40 inscenací na scénách divadel v Rusku, Evropě a Spojených státech
  • 1957 spoluzaložil moskevské divadlo Sovremennik
  • Od 80. let do současnosti působil na scéně MCHAT jako herec, umělecký šéf a ředitel, byl také pedagogem a rektorem divadelní školy tohoto divadla
  • Učí na vysokých školách v Rusku, ČR a v USA
  • Nejslavnější filmová postava: Oblomov (1979) v režii Nikity Michalkova
Oleg Tabakov
Zdroj: ČT24