Cimrman jde do nebe

Praha - Svatý Václav, praotec Čech a Jan Amos Komenský jsou členy nebeské komise. Rozhodují o tom, kdo se dostane do nebe, a kdo ne. Když ale Komenský chce jako další členku komise prosadit Boženu Němcovou, dojde ke konfliktu. To vše se odehrává na jevišti během hry, pod kterou Jára Cimrman připsal, že je vhodná k národním oslavám 28. října.

Hru České nebe s podtitulem Cimrmanův dramatický kšaft psali Zdeněk Svěrák s Ladislavem Smoljakem dva roky. Shodují se, že bylo velmi těžké, aby se po čtyřiceti letech spolupráce neopakovali. I proto tvrdí, že tato, v pořadí patnáctá cimrmanovská hra je opravdu poslední. „Neměli bychom kazit, co už jsme napsali,“ domnívá se Svěrák.

Nebe na jevišti…

Premiéry Českého nebe proběhnou čtyři -  od 28. do 31. října. Ještě předtím bude hra uvedena na zájezdových představeních například v Plzni, Českých Budějovicích nebo Třebíči. Více o představeních na stránkách divadla.

Kouření po smrti neškodí

Hra podle textu z pozůstalosti českého génia zachycuje diskusi nebeské komise, koho pustit z očistce do nebe. Vytržením z v podstatě nudné úředničiny jsou pro členy komise například tělocvičné chvilky Miroslava Tyrše nebo kouření Karla Havlíčka Borovského, kterému doktor řekl, že jeho tuberkulóze už po smrti tabák přitížit nemůže. A jeden z členů komise - Jan Hus - prozradí, že za obnovu českého království by dal ruku do ohně, dokonce prý pro ni přímo plane.

„Do semináře jsme zařadili pasáže, které nejsou komické,“ podotkl ovšem Smoljak, „sáhli jsme v nich do české historie.“ Připouští ale, že bude občas pro diváky těžké odlišit, která fakta jsou skutečná a která jen smyšlenky.

Divadlu J. Cimrmana je přes čtyřicet

Od premiéry poslední hry o Járu Cimrmanovi s názvem Afrika uplynulo šest let. Před rokem divadlo oslavilo čtyřicet let od svého vzniku a při té příležitosti si připomnělo všech čtrnáct inscenací. Přes tisíc repríz má za sebou například Hostina na mýtince a Vyšetřování ztráty třídní knihy.