Freeze Fest aneb kultura jinak v Milovicích

Milovice - Freeze Fest aneb kultura jinak je art festival, který o víkendu probíhá v unikátní oblasti bývalého vojenského prostoru Milovice. Akce je zaměřená především na okrajové žánry umění, neprofesionální uměleckou scénu a DIY kulturu, tedy kulturu udělej si sám.

Účastníci festivalu se proto aktivně podíleli na jeho přípravě i průběhu, vytvářeli umělecká díla a účastnili se workshopů. „Náš festival je protipólem současné komerční kultuře a chtěli jsme, aby vynikla hlavně tvorba lidí,“ uvedl organizátor festivalu Jiří Novák.

Freedom not Fear

Součástí festivalu byl i workshop, kde se vyráběly karnevalové masky na chystaný protestní průvod, který by se měl konat příští sobotu v Praze. Jde o akci v rámci iniciativy Freedom not Fear a její účastníci chtějí demonstrovat proti omezování svobod ve státě.

Magistrát ovšem tuto akci původně nepovolil, kromě jiného proto, že mělo jít o street party, která prý nebyla nahlášená. Nakonec ale magistrát svůj názor změnil a povolil průvod na jiné trase. Namísto okolo Rašínova nábřeží má průvod vést přes Štvanici.

Organizátoři se proti původnímu rozhodnutí magistrátu zakázat akci odvolali a podali stížnost k městskému soudu, který ale rozhodl ve prospěch magistrátu. Proti tomuto rozhodnutí městského soudu se právní zástupkyně organizátorů odvolala k nejvyššímu správnímu soudu, kam podala kasační stížnost.