Evropské inspirace v japonském loutkářství

Praha - Noriyuki Sawa vystavuje v Informačním a kulturním centru Velvyslanectví Japonska v ČR v Hellichově ulici loutky, které také vyrábí. Umělec spojuje tradiční japonské loutkoherectví a divadelní školy s prvky moderní evropské kultury. Narodil se v japonském Hokkaidu, ale už 15 let žije v Česku. Se svými divadelními inscenacemi pak cestuje po celém světě.

„Některé postavy loutkového divadla máme stejné, např. princeznu, čerta nebo i vodníka, ale stylem hraní se Japonsko odlišuje. Tradiční loutky vodí i tři lidé a hodně se používají symboly. Já si ovšem loutky přizpůsobuji tak, abych je mohl vodit sám. V České republice jsem se ocitl v rámci mezinárodního projektu Babylonská věž, který vedl Josef Krofta, můj první český učitel. Vystudoval jsem zde DAMU a už jsem tu zůstal. Česká divadelní kultura se mi opravdu moc líbí,“ říká v rozhovoru japonský loutkář.

Noriyuki Sawa začal svou dráhu profesionálního loutkáře po ukončení studií na Hokkaido University of Education v roce 1985. V letech 1992 a 1993 byl japonským ministerstvem kultury vybrán jako mimořádný umělec a působil ve Francii a v České republice. Se svým vlastním programem uspořádal v roce 1996 celosvětové turné. Poté následovaly další jeho samostatné inscenace, účastnil se řady mezinárodních projektů a vystupoval na předních světových přehlídkách a festivalech loutkového a vizuálního divadla, kde získal i mnohá ocenění, včetně ceny za scénografii.

Věnuje se také režii, pořádá renomované výtvarné a divadelní workshopy a projekty zaměřené na rodiny a děti. Je členem Mezinárodní unie loutkářů v Japonsku.

Vydáno pod