Ghetto jménem Baluty – působivý dokument Pavla Štingla

Praha - Ještě dnes a ve středu 1. října je možné v La Fabrika od 20 hodin vidět film režiséra Pavla Štingla Ghetto jménem Baluty, který doprovází výstava fotografií Karla Cudlína. Společný projekt - film a výstava - putuje po České republice od května tohoto roku.

Pavel Štingl:

„Dnešní bleší trh je v místech, kde se prodávaly poslední rodinné šperky za šlupky od brambor.“

„Nikdy by mě nenapadlo, že jednou - krátce po roce 2000 - objevím zabydlený lágr a v něm obyvatelstvo dnešního světa, které má tolik podivných vazeb s těmi, kteří živořili v jejich bytech v časech války. Ghetto, kde už není žádná zeď ani stráže, ale spousta věcí tam vypadá podobně jako za války,“ říká o filmu režisér.

Ve stejných bytech, domech, na těch ulicích, kde bojovali před mnoha lety Židé o přežití každého okamžiku, dnes žijí noví obyvatelé. Baluty byly před druhou světovou válkou obávanou zlodějskou čtvrtí. Hned po okupaci Polska zde nacisté zřídili židovské ghetto, kde čekalo na smrt na 200 000 Židů, od podzimu roku 1941 také Židé z pěti českých transportů. Způsob života obyvatel současné dělnické a chudinské čtvrti průmyslového města Lodže je poznamenaný sociální bídou, alkoholem a nezaměstnaností.

Baluty kdysi a dnes mají hodně společného. Obrazy různých časů poznamenaného místa spojují výpovědi původních a současných obyvatel a unikátní fotografie Henryka Rosse z dob dávno minulých. Cudlínovy současné fotografie nastavují zrcadlo původním válečným snímkům reportéra Henryka Rosse, použitým v samotném filmu.