Festival Tina B.: průvod králíků Prahou a sjezd KSČ jako současné umění

Praha - Angažované umění je hlavním tématem letošního ročníku mezinárodního festivalu současného umění Tina B. Třetí ročník začne dnes a potrvá do 15. října na čtyřech místech v Praze. Představí videa, instalace, umění ve veřejném prostoru, street art a performance. Festivalu se zúčastní 70 umělců z celého světa. ­Název Tina B. je zkratkou anglického "This Is Not Another Biennia­l" ("Toto není další bienále"), pořadatelé však zároveň Tinu B. vnímají jako smyšlenou postavu, záhadnou ženu, která je patronkou festivalu.

Videa z mobilního telefonu, billboardy na periferii 

Pořadatelé rozdělili díla do několika sekcí. Jedna se věnuje současnému umění z Japonska, druhá pod názvem Alternativní revoluce představuje díla, která lze vnímat jako obměnu klasického pohledu na pojem „revoluce“. V prostorách divadla Laterna magika zase návštěvníci najdou videa z projektu Mobile Video Art, který se v rámci festivalu koná již podruhé a soustřeďuje videa natočená výhradně mobilním telefonem. Jeho hlavní platforma je zde.

Dalším festivalovým prostorem je Galerie kritiků v paláci Adria. Ta prezentuje projekt textových uměleckých děl vytvořených pro billboardy - v galerii jsou jednak fotografie samotných prací i místa, kde byla či jsou umístěna. Díla se většinou zabývají politickými či sociálními tématy, využívají i reklamní postupy a podrobují kritice fenomén reklamy. V současné době je v Praze možné vidět pět billboardů z této sekce, všechny jsou v okrajových částech Prahy. 

Nebude chybět Guma Guar 

Část programu festivalu se odehraje v italském kulturním institutu na Malé Straně a čtvrtým prostorem přehlídky je opuštěný dům v ulici Dukelských hrdinů. Ten patří videoinstalacím a graffiti. Nebude zde chybět ani dílo společensky a politicky angažované skupiny Guma Guar, na kterou ředitel NG Milan Knížák podal trestní oznámení - v nedaleké galerii Vernon, jejíž provozovatelé pořádají i festival Tina B., uspořádali členové skupiny před časem výstavu pojmenovanou Milan Knížák. Stejně jako někteří další umělci či teoretici kritizují Knížáka coby ředitele galerie.

Festival mimo galerie

Od 9. do 12. října festival vyjde do ulic, pořadatelé plánují street party a pochod italských umělců převlečených za růžové králíky Prahou; obří králík poplave i po Vltavě. Králíci prý rezonují s ozvěnami invaze v roce 1968 i revolucí v listopadu 1989.

V pátek 10. října se ve vysočanské hale ČKD uskuteční umělecká rekonstrukce vysočanského sjezdu. Mimořádný sjezd KSČ 22. srpna 1968 byl poslední snahou komunistické strany o dodržení reformní cesty. Ruský kurátor Viktor Misian a ruští a čeští umělci pracovali s archivními materiály i pamětníky.

Vydáno pod