Třeboňská radnice zrušila Anifestu pronájem Besedy

Třeboň - Organizátoři Anifestu přišli o pronájem budovy Besedy v Třeboni, kde chtěli vybudovat muzeum Labyrint Animace. Pořadatelé festivalu vyhráli výběrové řízení na využití budovy před více než třemi lety, radnice ho ale nyní zrušila a památkový objekt uprostřed města chátrá dál.

Organizátoři Anifestu jsou jednáním vedení města zaskočeni. „V současné době jsme - řekněme - na bodu informačního mrazu. Netušíme, jaký je postoj třeboňské radnice,“ uvedl tiskový mluvčí přehlídky animovaného filmu Jiří Kubalík. Už před časem Anifest připustil, že uvažuje o přesunutí části festivalu do Teplic, protože současné místo konání přestává kapacitně dostačovat.

Město smlouvu s organizátory Anifestu odmítlo podepsat kvůli neshodám, které prý obsahuje. V případě neúspěchu projektu by nájemce budovy mohl požadovat vrácení peněz, které do rekonstrukce Besedy vložil - s tím ale radnice nesouhlasí.

Oprava domu by loni přišla na osmdesát milionů korun. Letos je to už o téměř čtyřicet milionů víc. „Pokud se nenajde investor, který by měl dobrý záměr, tak město tuto situaci vyřeší,“ tvrdí místostarosta Třeboně Zdeněk Mráz (ČSSD). Město se pak do oprav pustí zřejmě samo.