Plzeň chce být Evropským hlavním městem kultury

Plzeň – Plzeň, zatím jako jediné české město, oficiálně oznámila, že chce kandidovat na Evropské hlavní město kultury 2015. Po národní soutěži je za dva roky jmenuje Rada ministrů EU. Už nyní odstartovala západočeská metropole kampaň za více než 27 milionů korun na podporu kandidatury, téměř miliardu pak bude stát vybudování chybějícího zázemí. I kdyby nakonec Plzeň soutěž nevyhrála, projekty neukončí. „Nejsou samoúčelné, město je potřebuje tak jako tak,“ říká náměstkyně plzeňského primátora Marcela Krejsová.

Kampaň má přesvědčit Plzeňany i Brusel

Do přípravy kandidatury chce město nalákat i občany. 13. října se budou moci na veřejném setkání zapojit do práce na programu rozvoje kultury. Koncem října je pak přichystána akce Jeden na jednoho, během níž bude moci každý Plzeňan diskutovat s předem vybranou osobností.

"V rámci kampaně se budeme snažit vysvětlit občanům, jak důležitá tato akce pro Plzeň je, přesvědčit i vládu a parlament, že je dobré investovat do Plzně, a přesvědčit Evropu a Brusel, abychom titul získali," vysvětluje Krejsová.

Do roku 2015 je daleko, město se už ale chystá

Soutěž bude vypsána ministerstvem kultury ve druhé polovině roku 2009. V roce 2010, po dvoukolové národní soutěži, bude Radou ministrů EU úředně jmenováno jedno české město Evropským hlavním městem kultury 2015.

Krejsová se nebojí, že případná změna vedení města v příštích komunálních volbách by znamenala vycouvání z kandidatury. Podpořili ji prý i opoziční zastupitelé. Ještě před rokem 2010, kdy bude oficiálně jmenováno Evropské hlavní město kultury, započne Plzeň s dobudováním a modernizací potřebné infrastruktury.

Zelené město s Tančícím domem

„Plzeň už dávno není šedivým městem, je to zelené město, centrum obchodu, služeb a kultury a univerzitní město,“ odmítá Krejsová spojování západočeské metropole jen s pivem a průmyslem. Nicméně je třeba podle ní přeci jen ještě ledacos změnit.

  • Úprava areálu Štruncových sadů a prostoru při Mži na Roudné; vzniknout by měl velký park a sportovně-relaxační centrum pro veřejnost
  • Nová divadelní budova u křižovatky Přemyslova – Jízdecká; určena bude pro Divadlo J. K. Tyla a Plzeňskou filharmonii
  • Postavení galerie v prostoru U Zvonu; má být „architektonicky oslňující a srovnatelná s proslulostí Tančícího domu v Praze“
  • Rekonstrukce budovy Pekla; vybudování nové moderní knihovny

„I když Plzeň v roce 2010 soutěž nevyhraje, své plány budeme plnit,“ slibuje Krejsová. Miliardové investice by měly přispět ke zvýšení atraktivity města pro jeho obyvatele, podnikatele i návštěvníky.

  • Projekt byl zahájen v roce 1985, aby „přispěl ke sbližování obyvatel Evropy“.
  • Prvním městem v roce 1985 byly Atény
  • Bylo jmenováno vždy jen jedno město, až do roku 2000, kdy jich Rada ministrů EU vybrala rovných 12
  • Od 2001 jsou města vybírána často po dvojicích, pro rok 2008 Liverpool (Velká Británie) a Stavanger (Norsko), pro rok 2009 Linz (Rakousko) a Vilnius (Litva)
Plzeňská filharmonie
Zdroj: ČT24