Dokument o Jarmile Taussigové-Potůčkové - příběh nenápadné strážkyně ideálů

Praha - Životní příběh nenápadné ženy, šedé eminence komunistického režimu, Jarmily Taussigové-Potůčkové zachytil dokument, který dnes ve 20:00 odvysílá Česká televize. Uveden bude v rámci celoročního projektu Osudové osmičky, připomínající zlomové okamžiky českých dějin. K nim podle režiséra dokumentu Karla Fuchsy patří i osud Jarmily Taussigové-Potůčkové, strážkyně ideálů komunismu, která se pro ně nejprve obětovala, ale pak se stala jejich obětí.

Buchty pro dělníky

Dokument Strážkyně ideálů

9. září ve 20:00 na ČT2!

Jarmila Taussigová-Potůčková se narodila ve středostavovské rodině, pro niž byl hlavní autoritou T. G. Masaryk. Mladá Jarmila se ale lépe cítila mezi proletáři. „Nosila buchty do dělnických rodin,“ vypráví režisér Fuchsa. Za proletáře se také vdala - její muž, židovský komunista František Taussig byl za druhé světové války popraven za činnost v odboji.

Balada o ideálech

Jarmila strávila několik let v koncentračních táborech. „Byla to velmi silná žena,“ říká Fuchsa, „nikdy v žádném vězení nepodepsala žádné přiznání a to ji možná i zachránilo život.“ Po válce se - jak sama řekla - dala plně k dispozici komunistické straně, aby ideály komunismu dovedla do života.

Stala se „strážkyní ideálů“ - jejím úkolem bylo v takzvané Komisi stranické kontroly dohlížet na své komunistické kolegy, zda se chovají správně. „Říkalo se jí ďábel v sukních, dokonce i prezident Gottwald z ní měl strach,“ doplňuje Fuchsa. Podle něho ale nezískávala nic ve svůj prospěch, opravdu věřila komunistickému ideálu, pod jehož záštitou se snažila vysoké funkcionáře přivést ke vzornému způsobu života.

Soukolí, na které dohlížela, ale stáhlo i ji. Byla důvěrnou přítelkyní Rudolfa Slánského a po jeho zatčení na počátku 50. let byla i ona ve vykonstruovaném procesu za údajnou velezradu odsouzena. Za mřížemi si odseděla deset let. „Vyšla mezi posledními - až v 60. letech,“ uvádí režisér Fuchsa. "Poznala sama, že ji strana odvrhla, a nejúžasnější je, že byla jedna z prvních, kteří navrhovali rehabilitaci nekomunistů, například doktorky Horákové," dodává.

Politika? Ne, děkuji…

K návratu do politiky ji později přemlouval i Gustáv Husák, Jarmila Taussigová-Potůčková ale odmítla.

Po propuštění z vězení se po nějakou dobu živila jako dělnice a pak se vrátila ke svému původnímu povolání inženýrky-projektantky. Dnes žije v brněnském Domově důstojného stáří, je jí devadesát čtyři let.

  • Jarmila Taussigová-Potůčková na rodinné fotografii autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/401/40022.jpg
  • Jarmila Taussigová-Potůčková autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/401/40019.jpg