Má slzu v hlase, říká o Bocellim Český národní symfonický orchestr

Sydney - Český národní symfonický orchestr doprovází italského tenora Andrea Bocelliho pět let. Poprvé ale s touto operní hvězdou absolvoval novozélandsko-australské turné. "Je to spolehlivý orchestr a suverénně se pohybuje ve všech polohách mého repertoáru, co víc si mohu přát," řekl Bocelli o českém orchestru, který si za dobu letité spolupráce získal jeho důvěru i respekt. A i Bocelli si získal sympatie hudebníků. "Je to člověk, který má slzu v hlase," řekli o něm.

Zatímco pro Český národní symfonický orchestr bylo koncertování pro australské publikum premiérou, Bocelli u protinožců vystupoval už před pěti lety.

Doprovázel ho Londýnský symfonický orchestr, který - stejně jako letos ten český - dirigoval Marcello Rota. „Také tento orchestr se naprosto osvědčil,“ řekl o práci Čechů. Ti doufají, že se za dalších pět let do Austrálie opět vrátí.

Novozélandsko-australské turné

První koncert třítýdenního turné probíhal hned druhý den po příletu do milionového novozélandského města Auckland. Do sportovní haly přišlo na Bocelliho téměř patnáct tisíc diváků. Viděli a slyšeli jeho tradiční repertoár vedle operních árií romantické současné skladby. Hosty na jevišti byli místní hvězda Tina Arena a také italský operní baryton Gianfranco Montresor.

Na programu turné byla i vystoupení ve sportovních halách v Brisbane, Sydney, Melbourne a Perthu. Hudebníci si zahráli například v aréně Roda Lavera, kde probíhají turnaje grandslamového Australian Open.

Australské publikum - sportovní i klasické

Novozélandsko-australské koncerty během tří týdnů navštívilo na devadesát tisíc diváků. Podle členů orchestrů bylo v každém městě publikum trochu jiné.

„V Sydney bylo klasičtější. V Melbourne v aréně Roda Lavera zase ´hozeno´do sportu - seděli tam s pizzou a kávou a koncerty končily velkým standing ovation, nechtěli nás pouštět z pódia pryč,“ vypráví klarinetista Dušan Mihely.