Zedzovo místo pro návštěvníky je nejlepším dílem Namesfestu

Praha - Padesát tvůrců, kteří se sešli na pražském festivalu Names, ohodnotilo jako nejlepší dílo graffiti amsterodamského umělce tvořícího pod jménem Zedz. Velká trojrozměrná písmena, umístěná na piazzetě Národního divadla, mají sloužit jako místo pro odpočinek, hraní nebo schůzky. Záměru odpovídá i jméno díla - Zedz´ Visitors Place (Zedzovo místo pro návštěvníky).

Lidem budou písmena k dispozici ještě tři neděle. „Neberu to jako emocionální problém, je to prostě realita,“ odpověděl autor vítězného díla na otázku, jak se jeho a jeho práce dotýká pomíjivost street artu.

Písmo hraje v Zedzových dílech často hlavní roli. "Moje graffiti je celé o písmu a o temné hmotě, ze které jsou písmena vytvořena," řekl v rozhovoru pro festival. Inspirací je mu estetika japonských transformers. Maluje plátna, spolupracuje i s oděvními designéry a architekty. Ve své práci používá Zedz linie, úhly a čisté barvy, velké formy střídá drobnými detaily.

Kam za street artem v září?

Festival Names začal koncem srpna, potrvá do 6. září. Zakončen bude velkým graffiti jamem - laici a graffiti profesionálové společně na zdi, slibuje program. Díla si budou moci zájemci prohlédnout i po skončení fetivalu v Galerii Trafačka (do 12. října) a blízké Hale C (do 21. září). Nejbližší doprovodnou festivalovou akcí je komentovaná procházka městem 5. září.