Skupina Queen vydá nové album The Cosmos Rocks 15. září

Praha - Fanoušci skupiny Queen dnes marně čekali na její nové album. Vzhledem k plánovanému turné skupiny se vydání přesouvá na 15. září. Album se bude jmenovat The Cosmos Rocks a ve stejném datu se objeví na pultech i v České republice.

Deska byla zařazena do oficiální řady alb skupiny Queen, přestože někteří hudební odborníci upozorňují, že z původních členů londýnského kvarteta zůstali pouze kytarista Brian May a bubeník Roger Taylor. Zesnulého charizmatického zpěváka Freddieho Mercuryho nahradil Paul Rodgers, baskytarista John Deacon se po smrti původního zpěváka k obnovené skupině nepřipojil.

Spolupracovník ČT Ivan Kytka k tomu ve svém telefonátu z Londýna dodává: „Zdá se, že fanoušci přijali rozhodnutí Briana Maye, který byl jedním ze zakladatelů skupiny, a Paula Rodgerse přijali. Koncerty, které skupina Queen v této nové sestavě odehrála v letech 2005 a 2006, měly velký ohlas. Dá se předpokládat, že i odborná kritika označí nové album jako volné pokračování vývoje skupiny Queen.“

Už při turné v roce 2005 byla prezentována akustická verze skladby z připravovaného alba Say It's Not True, kterou napsal Roger Taylor pro bývalého jihoafrického prezidenta Nelsona Mandelu. V roce 2007 vyšla u příležitosti Mezinárodního dne HIV/AIDS na singlu. Nahrávka byla k dispozici zdarma na internetu i v klasické singlové edici. Výtěžek z tohoto singlu byl věnován Mandelově charitativní organizaci 46664. Letos v dubnu zahrála skupina Queen v televizní show Al Murray's Happy Hour premiérově skladbu C-lebrity, na singlu by měla vyjít 8. září.

Novinka pod hlavičkou Qeeen + Paul Rodgers se objeví po odmlce dlouhé 13 let. Předchozí album skupiny se jmenovalo Made in Heaven a vyšlo v roce 1995, čtyři roky po smrti Mercuryho. Skupina při jeho nahrávání využila archivních nahrávek Mercuryho hlasu a vysloužila si za to kritiku, že se snaží vydělat na jeho památce. Album se stalo komerčně nejúspěšnějším v historii kapely s prodejem kolem 20 milionů kusů.

Queen představí novinku na čtyřměsíčním turné, které zahájí den po jejím vydání v Moskvě. Celkem kapela odehraje 28 koncertů ve 14 zemích, zastaví se také v Praze, kde vystoupí 31. října v O2 Areně.

Na turné znovu vyrazí se zpěvákem a skladatelem Paulem Rodgersem, známým frontmanem kapel Free a Bad Company, který se ke kapele připojil v rámci velice úspěšného světového turné v letech 2005 a 2006.

Skupina Queen vznikla v roce 1972; založili ji zpěvák Freddie Mercury, kytarista Brian May, bubeník Roger Taylor a baskytarista John Deacon. Mezi jejich největší hity patří Bohemian Rhapsody, We Are The Champions nebo Show Must Go On. Mercury v roce 1991 podlehl chorobě AIDS, Deacon kapelu opustil. Skupina Queen poté pořádala koncerty jen ojediněle s různými zpěváky.

Se zpěvákem, hudebníkem a skladatelem Rodgersem začali May a Taylor vystupovat v roce 2004. Rodgers se s nimi o rok později představil také na prvním pražském koncertě ve vyprodané Sazka Areně (dnes O2 Areně).