V Praze začíná mezinárodní varhanní festival

Praha - Vystoupením předního amerického varhanisty českého původu Karla Paukerta dnes začne 13. ročník Mezinárodního varhanního festivalu. Řada osmi koncertů v bazilice sv. Jakuba na Starém Městě do 25. září představí renomované interprety z Izraele, Francie, Německa, Spojených států i tuzemska. Přehlídka je letos věnována vzpomínce na významného českého virtuosa a pedagoga Milana Šlechtu.

Profesor pražské AMU Milan Šlechta vychoval řadu varhaníků, napsal Metodiku varhanní hry a Dějiny varhan a podílel se i na stavbě nových nástrojů. Umělcovy koncerty vynikaly hloubkou výrazu, virtuozitou a smělým uváděním nových skladeb. Jeho kariéru představí na zahajovacím koncertu vernisáž výstavy. 

Na festivalu dále vystoupí například populární francouzský varhaník Daniel Roth a Němka žijící v Izraeli Elisabeth Rollofová, kterou kritici označují za jednu z nejlepších varhanic současnosti. Hudebníci budou hrát na barokní svatojakubské varhany, jež jsou se svými 91 znějícími rejstříky a 8277 píšťalami největším hudebním nástrojem v české metropoli.

Pořadatelé chtějí připomenout také další skladatelské a interpretační osobnosti. Ke 100. výročí francouzského skladatele Oliviera Messiaena zazní z jeho tvorby například Oběť Nejsvětější Svátosti a Svatodušní mše. Poctu skladateli také vzdá na závěrečném koncertu jeho žák a varhaník původem z Libanonu Naji Hakim. Předvede autorskou skladbu Náhrobek Messiaenův, jejíž části citují z listů sv. Pavla.

Výročí začátku sovětské okupace 21. srpna 1968 připomene Symfonie č. 3 od skladatele Miloslava Kabeláče. Jelikož po obsazení Československa vojsky Varšavské smlouvy odmítl normalizační režim, jeho tvorba se po roce 1970 nesměla v tuzemsku veřejně uvádět. Na koncertu vystoupí varhanice Chřibková a žesťový soubor Praga sinfonietta pod taktovkou Miriam Němcové. V české premiéře uslyší publikum také skladbu Snění a tanec, v níž na bicí zahraje Martin Opršál.