Organizátoři LFŠ zastavili akreditace na festival, hlásí plno

Uherské Hradiště - Letní filmová škola (LFŠ) v Uherském Hradišti hlásí plno. Asociace českých filmových klubů (AČFK) zaznamenala nebývalý zájem o festival a vzhledem k omezeným kapacitám sálů a ubytovacích zařízení zastavila další akreditace. Dosud se na festival přihlásilo 4500 lidí.

Organizátoři akce ještě minulý týden odhadovali, že na filmový festival přijede kolem 3000 lidí, a to včetně pěti stovek hostů. Mnozí diváci však čekali s akreditací na poslední chvíli nebo se akreditovali až po příjezdu do Uherského Hradiště. „Prioritní je pro nás pohodlí přítomných a očekávaných návštěvníků, proto musíme vyhlásit stop dalším akreditacím,“ prohlásil předseda AČFK Petr Korč.

Loňský ročník navštívilo na 5000 lidí, pozvaných hostů však bylo o dvě třetiny více než letos, přibližně 1500. Pořadatelé festivalu pozvali letos méně hostů zejména kvůli tomu, aby umělci představili svoji tvorbu komplexněji než v uplynulých ročnících.

Letos se změnilo i vedení LFŠ, v jejím čele stojí Pavel Bednařík. Nahradil jejího dlouholetého ředitele Jiřího Králíka, kterého AČFK odvolala z funkce kvůli údajné několikaleté ztrátě, jež LFŠ vykázala.

Festival potrvá do 3. srpna. V programu je projekce 180 celovečerních, 45 středometrážních a 160 krátkometrážních filmů. Připraveny jsou i besedy s hosty, divadelní představení, koncerty a výstavy, z nichž nejvýznamnější je expozice s názvem Salamandr. Ta představuje díla nejznámějších českých surrealistických umělců Evy a Jana Švankmajerových. V Galerii Slováckého muzea potrvá do poloviny září.

Vydáno pod