New Face of Prague: 50 nejvýznamnějších architektonických projektů Prahy

Praha - Současnou architekturu Prahy po roce 1990 představí výstava s názvem New Face of Prague. Pět desítek nejzajímavějších a nejdůležitějších realizací či projektů bude k vidění v Galerii Jaroslava Fragnera. Výstava potrvá od 23. července do 20. srpna.

V galerii budou prezentovány nejen architektonické ikony, jako jsou Tančící dům, Zlatý Anděl, průchod Jelením příkopem, Oranžerie na Pražském hradě, Langhans nebo Palác Euro na Můstku, ale i stavby či projekty kvalitativně ojedinělé, avšak široké veřejnosti už ne tolik známé. Výstava seznámí návštěvníky také s novějšími realizacemi, teprve v současnosti vznikajícími stavbami nebo vizemi nabízejícími možnosti, jak by se mohla česká metropole proměnit.

Stavby jsou vybrány podle své typologie, v každém z deseti témat se představí zpravidla pět děl. Další atraktivní tematikou budou projekty týkající se budoucnosti Prahy, developerských projektů, revitalizací v několika městských částech nebo oblast věnující se „zeleným“ projektům na úrovni rodinného domu i rozsáhlého areálu včetně parku, který je přístupný veřejnosti.

„Původně jsme uvažovali, že tam bude pouze 33 budov,“ uvedl Dan Merta, ředitel Galerie Jaroslava Fragnera. Podle něj byl výběr projektů do značné míry subjektivní. Jako první ikonu a zároveň první zajímavý dům po revoluci vyzdvihl ředitel galerie Tančící dům od architektů Vlada Miluniće a Franka O. Gehryho. Na druhou stranu oceňuje i vestibul metra Kolbenova.

Na stupni srovnatelném se zahraniční architekturou je podle Dana Merty například projekt Muzo centrum na Praze 10: „To je velice kvalitní návrh, který obstojí na nejvyšším levelu evropské architektury.“

Podle pořadatelů není cílem výstavy oslovit pouze odborníky, ale především širší veřejnost v Česku. V následujících třech letech bude výstava putovat i v zahraničí. Expozice bude uvedena krátkým přehledem významných staveb, které v Praze vznikly v průběhu dvacátého století.

  • Vestibul metra Kolbenova zdroj: www.metroweb.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/325/32475.jpg
  • Architektonický projekt MUZO centrum autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/325/32468.jpg
Vydáno pod