Festival Devět bran je letos prostoupen magickou devítkou

Praha - Výstavou velkoformátových černobílých fotografií Milana Davida začíná dnes 9. ročník mezinárodního festivalu židovské kultury Devět bran. Letní část potrvá do 22. června, nabídne hudbu, divadlo, literaturu i výtvarné umění a všechna představení budou zdarma.

„Devítka je pro nás magické číslo od začátku festivalu, letošní ročník je tedy jubilejní,“ říká ředitel festivalu Pavel Chalupa. V hudební části se například představí právě kapely, které se na uplynulých osmi ročnících setkaly s největším ohlasem.

Leica Gallery Praha nainstalovala v budově Vysoké školy ekonomické na Žižkově výstavu fotografií Milana Davida. Fotograf a scénograf zde představuje svoji práci z posledních devíti let. „Milan David věcem kolem sebe vdechuje život, výstava je velmi poetická,“ říká ředitelka Leica Gallery Praha Jana Bömerová.

Divadelní část otevře 9. června inscenace Proces podle románu Franze Kafky v Divadle Komedie, následovat bude představení každý večer v Divadle v Dlouhé a Na Vinohradech. Očekávané vystoupení legendárního moskevského divadla Na Tagance se neuskuteční kvůli onemocnění slavného jednadevadesátiletého režiséra a uměleckého šéfa Jurije Ljubimova. Podle Chalupy by soubor měl zahajovat podzimní filmovou část přehlídky, která začne v Praze, ale později se přesune do devíti dalších měst. 

Hudební večery zahájí 17. června Český národní symfonický orchestr pod taktovkou izraelského dirigenta Elliho Jaffeho s Beethovenovu Symfonii č. 9 s kantátou na Schillerovu Ódu na radost. Ve Valdštejnské zahradě na Malé Straně se například představí také izraelská skupina Livnat Brothers, polská skupina Kroke a americký hudebník Paul Brody.

Tradičně se bude také pořádat literární večer, tentokrát s názvem Romský román. V Knihkupectví u Řehoře Samsy představí ve čtvrtek 5. června Roman Eros knihu Cadik a Irena Eliášová knihu Naše Osada.

Devět bran vzniklo v roce 2000, aby oživilo českou, německou a židovskou kulturu v Praze. Název přehlídky se inspiroval stejnojmennou knihou Jiřího Mordechaje Langera, která je symbolem tradiční židovské kultury. V roce 2009 bude tématem Velká Británie a o rok později Polsko.