Tajemný Code 58.08 výjimečně v Městské knihovně

Praha - Jedinečnou šanci zhlédnout novinku Laterny magiky budou mít 27. května večer návštěvníci Městské knihovny Praha. Soubor zde ve velkém sále uvede 20minutovou taneční revue, která je příspěvkem k projektu Bruselský sen. Program doplní pantomimická hříčka tria nazvaného Skupina extrémní klauniády s.r.o.

V revue jsou tanec a obraz rovnocennými partnery, výkony 10 tanečníků se stylem charakteristickým právě pro Laternu magiku prolínají s působivou animací, na které pracovalo několik předních českých tvůrců. Představení je inspirováno retrem, ale objevují se v něm i futuristické prvky. Tvůrci připravili stylizaci, která sice odkazuje k minulosti, ale velmi současným způsobem.

Název představení v sobě skrývá inspirační zdroj tvůrců, kterým je kód. Tomu je věnována i jedna z částí představení. Dramaturg Laterny Magiky Václav Janeček vysvětluje: „Grafika čárového kódu je něco, co vidíme na každém kroku, ale vůbec to už nevnímáme, neuvědomujeme si, co znamená. Všechno má na sobě kód, protože všechno je zboží. S tím pracujeme, i revue musí mít myšlenku, i když nemá v pravém slova smyslu děj.“

Československo slavilo právě před 50 lety velký úspěch na světové výstavě v Bruselu, pavilon tehdy sklidil ze všech největší úspěch. Součástí programu byla i nová laterna magika, unikátní propojení tance s filmem. O rok později vznikl stálý taneční soubor, a přestože se ve světě objevují projekty využívající stejné prostředky, jiný stálý soubor pracující na stejně vysoké úrovni neexistuje.

Po rozhodnutí vytvořit výstavu Bruselský sen, která připomíná jak Expo 58, tak životní styl v Československu přelomu 50. a 60. let, byla Laterna magika oslovena k vytvoření svého příspěvku. Vzhledem k blížícímu se 50. výročí svého založení (připadne na 9. května 2009) už probíhaly přípravy na jubileum a bylo rozhodnuto vytvořit celovečerní tematické představení. 

Pro účely nynější výstavy byla vytvořena 20minutová revue složená ze 3 částí, jejíž výhodou je časová i prostorová nenáročnost. Během roku by z ní mělo vzniknout celovečerní představení, které bude slavnostně uvedeno k výročí. Současná krátká verze bude uváděna především při hostování souboru, v plánu jsou i zahraniční uvedení.

Umělci tvořící trio Skupina extrémní klauniády s.r.o. prošli soubory jako je právě Laterna magika, Pražský komorní balet nebo Černé divadlo Jiřího Srnce. V Městské knihovně představí svoji etudu Blackmoons.

Vydáno pod