Sedm světel v temnotě

Praha - Režisérka Olga Sommerová natočila dokument o holocaustu, jmenuje se Sedm světel. Jak už název napovídá, vypráví o sedmi židovských ženách, které během druhé světové války vzdorovaly nacistickému teroru na frontách i v koncentračních táborech. Hodinový dokument mohli vidět diváci první květnový večer na ČT 2.

„Jsou zážitky, které nezapomenete nikdy, tisíckrát se pokoušíte zapomenout, ale vždycky si vás najdou,“ říká Erika Bezdíčková, jedna z žen, která v dokumentu Olgy Sommerové vypráví svůj příběh. Šťastné dětství pro ni skončilo ve dvanácti letech, Němci ji poslali i s rodinou do koncentračního tábora, vražedné šílenství nacistů přežila z celé rodiny jediná. Když skončila válka, neměla kam jít, dva roky žila na ulici. „Nikdo z nás, kteří jsme zažili Osvětim, Dachau a podobně, nemůže být úplně běžným člověkem, protože to zůstalo hluboko zakořeněné,“ potvrzuje Erika Bezdíčková. 

Podobný příběh prožila i varhanice Zuzana Růžičková, jako dítě musela roznášet výzvy do transportů, koncentračnímu táboru nakonec neunikla ani ona: „Řada z nás pak ani neměla chuť dále žit, protože přišla o všechny, o rodinu, přátele,“ říká. 

Olga Sommerová se inspirovala knihou Bojovaly na všech frontách, která ji přivedla na nápad natočit snímek o židovských ženách, které vzdorovaly nacistickému teroru. 

Nový dokument je dalším snímkem Olgy Sommerové, kterým připomíná totalitní systémy dvacátého století. Název pochází z židovského svátku, při němž se rozsvěcí svíce za všechny oběti holocaustu.