Jan Kaplický zabrousil do světa módy

Praha - Architekt Jan Kaplický, pravděpodobně zmožen nekončícími dohady okolo jeho návrhu na Národní knihovnu, si k oddychu vybral pro něj atypickou činnost. Zareagoval totiž kladně na nabídku jednorázové spolupráce s módní značkou Leeda. Pod tímto názvem pracují dvě mladé návrhářky Lucie Trnková a Lucie Kutálková, které ke svým designovým návrhům přidávají i nápady marketingové.

Oslovit a přesvědčit ke spolupráci architekta, který je v současné době v centru všeobecné pozornosti, byl počin hodný obdivu. Nejenom, že to přineslo zajímavé a nápadité modely, ale i nebývalý zájem veřejnosti a medií, alespoň soudě podle návštěvnosti na módní show, která se konala 24. dubna v Meet Factory na Smíchově.

Nová kolekce Leeda Dejavu je prezentována sloganem: „ …život není černobílý. Má zlatozelenou barvu šampaňského s jahodou a hojící se modřiny.“ Je zkombinována z materiálů jako hedvábí, len, organic bavlna, ready - made, tisk, 'diamanty' Preciosa. Jan Kaplický vytvořil vlastní řadu dámských modelů a plavek s labelem Leeda Kaplicky.

„Naši značku spojujeme se zajímavými tvůrci z oblasti designu, grafiky, architektury, filmu, fotografie a hudby. Módní kolekce posouváme ke hře s příběhy a tématy, jejichž koncept důsledně dodržujeme. Spolupráce s Janem Kaplickým je pro nás nový a unikátní druh energie. Při práci na jednotlivých modelech nás naučil, že důležitý je každý centimetr. Například na délce sukně jsme pracovali strašně dlouho, než byl doopravdu spokojen, “ prozrazují obě návrhářky.

Jan Kaplický pak dodává: „Je to pro mě nová profese. Snad poněkud neobvyklá pro architekta, ale nejsem první. Je to pro mě užasná příležitost zabývat se zde formou, barevností, detailem. Je to přímá práce s křivkami těla. To mě zajímá. Doufám, že vzniknou úžasné, přitažlivé, nápadné a napínavé nové věci.“ Nicméně tuto zkušenost už prý dál nehodlá zmnožovat a další aktivitu na poli módy neplánuje. A to i  přesto, že dle jeho slov, svět módy jej vždy přitahoval.

První dva modely vzniklé ze spolupráce Leedy a Jana Kaplického byly exkluzivně uvedeny v rámci přímého přenosu z finále souteže Česká Miss 2008.

  • Lucie Trnková a Lucie Kutálková, firma Leeda autor: Marie Třešňáková, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/193/19248.jpg
  • Módní show firmy Leeda autor: Marie Třešňáková, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/193/19246.jpg
  • Módní show firmy Leeda autor: Marie Třešňáková, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/193/19245.jpg
  • Módní show firmy Leeda autor: Marie Třešňáková, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/193/19244.jpg
  • Architekt na tiskové konferenci módní firmy Leeda autor: Marie Třešňáková, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/193/19238.jpg