Osamělý Turturro potkal ve Varech svou ženu

Karlovy Vary – Amerického herce Johna Turturra proslavily především filmy bratří Coenů, objevil se ale třeba i v třetím pokračování Transformers. Na karlovarském festivalu uvedl film Někde dnes večer inspirovaný titulem kontroverzního Thea van Gogha. V příběhu o vztahu dvou lidí, kteří mají problémy se sociální interakcí, si Torturro zahrál spolu se svou životní partnerkou Katherinou Borowitzovou. Také ona a režisér snímku Michael Di Jiacomo přijeli do Varů.

Někde dnes večer sice hráli společně, ale vlastně každý zvlášť, protože jejich scény se točily odděleně. „Měli jsme spolu minimum kontaktu. Spousta rozhovorů totiž probíhá přes telefon. Manžel byl tedy pro mě pouhým hlasem. Proto v tomto filmu nehrálo příliš velkou roli, že se tak dobře známe,“ uvedla k natáčení Katherine Borowitzová.

V Jiacomově snímku ztvárnila samotářskou Patricii, která naváže vztah přes erotickou seznamku se stárnoucím Leroyem (John Turturro). Na první pohled nemají mnoho společného, snad jen ve stereotypu usazené neveselé životy a neuspokojené touhy.

Rozhovor s Johnem Turturrem a Katherine Borowitzovou (zdroj: ČT24)

„Je to celkem univerzální příběh,“ domnívá se Turturro. „I lidé, kteří vlastně nejsou opuštění, se mohou cítit osamělí. A ten film je o osamocení a o tom, co může s člověkem udělat, když si to nikdo neuvědomí. Když lidé žijí sami, vytvářejí si jinou, nepravdivou realitu. Protože musí. Musí procházet celým dnem a fantazírovat, aby si udělali svou vlastní vizi o společnosti. To je celkem problém, obzvláště když jste starší.“

Turturro: Jiacoma čeká kariéra

Snímek Někde dnes večer je po titulech Interview a Rande naoko už třetím americkým projektem natočeným podle originálu Thea van Gogha, kontroverzního nizozemského filmaře zavražděného v roce 2004. Di Jiacomo upozorňuje, že ale nejde o remake, spíše o volné rozšíření příběhu a jeho přenesení z Amsterodamu do New Yorku.

„Myslím si, že účelem toho všeho je najít určité poselství. Přesto se Michaelovi podařilo do toho dát i spoustu takového něžného humoru. I člověk, který nežije jako naši hrdinové, se s nimi bude schopen identifikovat a najít v nich i kousek sebe samého,“ dodává Turturro.

S Jiacomem pracoval už na jeho prvním filmu Zvířátka (1997), který byl také uveden v Karlových Varech, a společně chystají další snímek nazvaný Emilio of the Beans. „Ještě ho čeká režisérská kariéra, je opravdu mimořádně talentovaný. Lidé se můžou prosadit v různou dobu. Například Luis Buñuel spolupracoval s Dalím, ale jako režisér se proslavil až v padesáti. Možná že podobnou cestou se vydá i Michael,“ prohlásil o Jiacomovi Turturro.

Na světové premiéře filmu Někde dnes večer měl původně také převzít Cenu prezidenta festivalu. Oproti původnímu plánu mu ji ale Jiří Bartoška předá až při sobotním závěrečném ceremoniálu, který v přímém přenosu vysílá první program České televize.

  • John Turturro a Katherine Borowitzová autor: Vít Šimánek, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2698/269766.jpg
  • 46. MFF KV / delegace k snímku Někde dnes večer: (zleva) herci John Turturro a Katherine Borowitzová, režisér Michael Di Jiacomo, kameraman Thomas Kist a producent Gijs van de Westelaken autor: Vít Šimánek, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2698/269768.jpg
  • Americký herec John Turturro a prezident MFF KV Jiří Bartoška autor: Vít Šimánek, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2699/269881.jpg