Sumi Jo zakončila Smetanovu Litomyšl

Litomyšl – Trojími nadšenými ovacemi vstoje odměnilo dnes večer publikum v Litomyšli světoznámou korejskou koloraturní sopranistku Sumi Jo. V doprovodu Pražské komorní filharmonie (PKF) zazpívala na závěrečném galakoncertu mezinárodního operního festivalu Smetanova Litomyšl. Koncert řídil Ondrej Lenárd. Pěvkyně se představila i v několika méně uváděných dílech a potěšila dvěma přídavky.

Přestože dnes večer bylo chladno, stupňovité hlediště druhého nádvoří litomyšlského zámku se zcela zaplnilo. Sumi Jo se nejprve představila v Koncertu pro koloraturní soprán a orchestr od Reinholda Gliera. Nepříliš uváděné dvouvěté dílo je pro pěvce náročné nejen svým rozsahem, sólista totiž musí dokonale zvládat i dechovou techniku.

Průzračný, barevný koloraturní soprán vynikl i v druhé části večera, kdy pěvkyně přednesla ukázky ze známých operních děl, mimo jiné z Gounodova Romea a Julie, Verdiho Rigoletta nebo La traviaty. Zazněla ale i méně uváděná árie Catherine z třetího dějství Meyerbeerovy opery Hvězda severu.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)

Sumi Jo poté rozesmála publikum v prvním přídavku z Hoffmannových povídek, z nichž zpívala árii loutky Olympie s trylky a oslnivými koloraturami. Když vtipně předváděla loutku a dirigent ji klíčem „natahoval“, tak se v polovině partu rozesmála a přestala zpívat. Koncert poté zakončila árií z Pucciniho opery Gianni Schicchi. Dnešní večer byl výjimečný i proto, že koloraturní sopranistky se vystoupení pod širým nebem obvykle kvůli prochladnutí vyhýbají.

Sumi Jo zazpívala před festivalovým publikem v Litomyšli poprvé, Českou republiku však navštívila poněkolikáté. S PKF například před dvěma měsíci natáčela v pražském Rudolfinu nové album, které vyjde u příležitosti jejího mezinárodního debutu. Deska obsahuje i známou českou píseň Když mne stará matka od Antonína Dvořáka, kterou Sumi Jo nazpívala v angličtině.

53. ročník Smetanovy Litomyšle začal 10. června a nabídl 28 pořadů různých uměleckých forem, žánrů a slohů. K letošním velkým hudebním festivalovým projektům patřilo provedení Šostakovičovy 13. symfonie zvané Babí Jar a hudebně-taneční pořad Písně tance a lásky. Třicet let na pódiích oslavila v Litomyšli také známá česká mezzosopranistka Dagmar Pecková. Dramaturg Vojtěch Stříteský letošní návštěvnost odhaduje na 93 procent.

Další ročník se bude konat od poloviny června do 8. července 2012. Zahájí ho Česká filharmonie a uzavře opera Národního divadla v Praze. „V jednání jsou vystoupení hned dvou světových pěveckých hvězd. Celkově by mělo být asi 30 pořadů. A je na co se těšit, protože z oper uvedeme například Carmen, 'Traviatu', Jakobína, myslím, že to bude krásný festival,“ zve na další ročník Vojtěch Stříteský.