Hrabalův Automat Svět nahradí replika

Praha – Část zdevastovaného automatu náležejícího k libeňskému Paláci Svět se začala bourat. Majitel kulturní památky, která dlouhá léta chátrala, vystaví na místě zbouraného přístavku repliku, řekl radní Prahy 8 Matěj Fichtner (TOP 09). Část rekonstrukce by měla být hotová do konce léta. Termín dokončení všech oprav ale majitel neoznámil. Konstruktivistický Palác Svět, který proslavil spisovatel Bohumil Hrabal, je už roky v neutěšeném stavu. Budovu nejvíc poškodila povodeň v roce 2002. O opravě se mluvilo už před pěti lety, radnice v roce 2006 schválila studii rekonstrukce. Vlastník, italská společnost Crispino, ale s opravou tehdy nezačal.

Průtahy kritizují památkáři, kteří se obávají o osud stavby. „Magistrát nedávno zahájil s vlastníkem správní řízení. Majitel musí učinit opatření, aby zabránil dalším škodám,“ řekl Ondřej Šefců z Národního památkového ústavu (NPÚ). Památkáři se podle něj obávají, aby Palác Svět v budoucnu nepostihl stejný osud jako nedávno zbouraný památkově chráněný stadion na Štvanici.

Dělníci začali v uplynulých dnech s bouráním přístavku v Zenklově ulici, kde se nacházel bufet Automat Svět, po němž se jmenuje i výbor Hrabalových povídek. Kvůli špatnému technickému stavu by měla postupně zmizet zhruba polovina automatu.

„S ohledem na totálně havarijní stav jsme bourání přístavku s podmínkami akceptovali,“ uvedl Šefců. „Demolice je součástí původního stavebního povolení. Boční přístavek bude ale nahrazen věrnou kopií,“ tvrdí Fichtner. Majitel objektu plánuje zrekonstruovat byty a vytvořit administrativní prostory. Radnice podle dřívějších informací chystá obnovu přilehlého Elsnicova náměstí a chodníků.

Palác Svět byl postaven v 30. letech minulého století stavitelem Františkem Havlenou. Železobetonová budova dostala jméno podle podnikatele, který si ji objednal. Komplex tvoří činžovní a obchodní dům se dvěma suterény s kinosálem. V prvním patře se nacházela restaurace, kavárna a herna. Od roku 2003 je komplex kulturní památkou.