Ringo Starr: Peace & Love, Prague

Praha - Dnes, pár dnů před svými 71. narozeninami, vystoupí v pražském Kongresovém centru bývalý člen Beatles Ringo Starr. Nabídne své starší skladby, písně z loňského alba Y Not i hity slavné liverpoolské čtveřice. Zpívající bubeník dorazí s hvězdnou doprovodnou kapelou All Starr Band. Tuzemskému publiku se představí poprvé v rámci evropského turné k už zmíněnému albu Y Not, své patnácté sólové desce. V Evropě naposledy koncertoval před patnácti lety.

Z někdejších členů legendární sestavy Beatles české publikum dosud mohlo naživo vidět jen Paula McCartneyho, který v roce 2004 vystoupil v areálu pod širým nebem v pražských Vysočanech. „Jsme přáteli, když přáteli být chceme. Jsme koneckonců poslední dva žijící členové Beatles, i když Paul si někdy myslí, že už žije jenom on. Na poslední mé desce hostuje ve dvou skladbách a já zase hostuju v některých jeho písničkách,“ popsal jejich vztah Starr.

Na předchozích zastávkách svého turné zařadil na program i skladby Beatles Honey Don't, I Wanna Be Your Man, Yellow Submarine či With A Little Help From My Friends. Nejinak tomu bude zřejmě v Praze.

„Miluji být bubeníkem v kapele. A taky si občas stoupnu dopředu a všechny zvedneme ze sedaček,“ podotkl ke svým koncertům Starr, který do Prahy přijede obklopen špičkovými hudebníky z kapely All Starr Band. Do její sestavy patří kytarista a zpěvák Rick Derringer, který v 60. letech uspěl v hitparádách s hitem Hang on Sloopy. Další člen All Starr Bandu, skladatel a baskytarista Richard Page, skládal pro Madonnu, Céline Dionovou, Meata Loafa a další hvězdy.

Uznávanými hudebníky jsou i další členové Starrova doprovodného souboru: Wally Palmar je zakladatel detroitské formace z 80. let The Romantics, multiinstrumentalista Edgar Winter se proslavil skladbou Frankenstein, zpěvák a klávesista Gary Wright zase zaujal hitem Dream Weaver z roku 1974 i svou spoluprací s kapelami Spooky Tooth či Judas Priest. Nebude chybět ani druhý bubeník Gregg Bissonette.

Do Prahy přiletí Ringo Starr v úterý před půlnocí a v hlavním měste se oproti původním plánům pravděpodobně zdrží až do soboty. Jeho pobyt v metropoli však bude čistě soukromý. Podle pořadatelů k němu nikdo nesmí, marně se o to například pokoušel jeho velký obdivovatel a bývalý bubeník Olympiku František Ringo Čech, který mu chtěl osobně věnovat jeden ze svých obrazů s názvem Generace Beatles.

"Životní úspěch…

… je pro mě, že jsem pořád na pódiu. A že po té kapele, v které jsem hrával, zůstala hudba, co nestárne." /Ringo Starr/

Ringovou další koncertní zastávkou bude 2. 7. francouzský Lyon, poté zamíři do Itálie (Milán - 3. 7., Řím - 4. 7.) a několik koncertů odehraje v Německu, mimo jiné i v Hamburku. V tomto městě, kde Beatles před padesáti lety přestali být jen lokální liverpoolskou kapelou, zahraje v den svých 71. narozenin. „Jediné, co chci, je, abyste si v ten den v pravé poledne všichni na světě řekli: Mír a lásku! Ať jste v autobuse, nebo v kanceláři,“ přeje si Starr. Turné zakončí 17. 7. ve Vídni. 

Ringo Starr (* 7. července 1940) - Přestože v éře Beatles se bubeník Starr skladatelsky příliš nerealizoval, svým svérázným, byť technicky spíše jednoduchým stylem se významně podílel na zvuku skupiny. Nazpíval i hity With A Little Help From My Friends, Yellow Submarine či Octopus' Garden a pozvedl roli muže s paličkami, na nějž se do té doby často nahlíželo jako na toho vzadu, na rovnocenného člena kapely. Ke svému uměleckému jménu přišel Richard Starkey díky své oblibě v prstenech (Ringo) a zkrácením příjmení (Starr). Od rozpadu skupiny se věnuje sólové dráze. Velkého úspěchu se dočkala jeho třetí deska Ringo z roku 1973. Vedle hudby se zpívající bubeník věnoval i filmu.

Ringo Starr
Zdroj: ČT24/Oficiální stránky Ringo Starra